Hon vill locka fler kvinnor till yrket

2014-09-09 23:00  

Dajana Vlajic är Womengineers nya ansikte utåt. Uppdraget: att tvätta bort den stereotypa bilden av ingenjören och att locka fler kvinnor till yrket.

– Du behöver inte vara tekniskt lagd för att bli ingenjör. Som ingenjör har du väldigt många möjligheter och en bra grund att stå på yrkesmässigt, berättar Dajana Vlajic, ny projektledare för Womengineer, en ideell organisation som verkar för att fler kvinnor ska bli ingenjörer.

Hon slår ett slag för ett tekniskt basår som möjliggör för fler studenter att få naturvetenskaplig behörighet.

– För dem som saknar behörighet är det tekniska basåret ett utmärkt tillfälle att tillskansa sig kompletterande kunskap inför ingenjörsutbildningen.

Dajana Vlajic tar över det ideella uppdraget som talesperson för Womengineer efter Katarina Stensson. Dajana Vlajic har tidigare erfarenhet från föreningen Datatjej och internationella studentföreningen Project China.

– Den viktigaste uppgiften för oss är att utveckla sajten, womengineer.org, och nå ut till tjejer i hela landet.

– Vi riktar in oss på gymnasietjejer genom att blogga, delta på mässor och arrangera IGE, Ingenjör för en dag, en gång per år.

De många bloggarna runt om i landet är tänkta att inspirera fler tjejer att söka till ingenjörsutbildningarna.

Dajana Vlajic är ingenjörsstudent inom datateknik på KTH. En utbildning som är bland dem med lägst antal kvinnliga studenter. När hon började utbildningen 2012 var andelen antagna kvinnliga studenter drygt 12 procent.

– Jag hade redan klart för mig att fördelningen var ojämn. Men visst blev jag lite förvånad.

Nu i höst är andelen antagna kvinnor 16 procent.

En långsam ökning kan man tycka, eller?

– Statistiken tyder på det motsatta, siffran visar en markant stegring de senaste åren, kommenterar Dajana Vlajic.

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt