Högtryck för de som bedömer utbildningar

2015-12-11 05:00  

Allt fler ingenjörer och tekniker från Syrien ansöker nu om att få sina utbildningsbevis bedömda i Sverige.

Flyktingströmmarna i Europa sätter hård press på Universitets- och högskolerådet, UHR, som bedömer flyktingars och utländska medborgares utbildningsnivå.

Tidigare fick det mellan 30 och 40 ansökningar om utlåtanden från akademiker med syrisk utbildningsbakgrund per år. 2015 är siffran redan uppe i 2 600 stycken. Och än är ändå inte höstens anstormning inräknad.

De flesta i gruppen har ännu inte hunnit skicka in sina papper till UHR.

– Till våren kommer vi sannolikt få se en dramatisk ökning, spår Cecilia Ulfsdotter, som är enhetschef för bedömningen av akademiker på UHR.

Myndigheten har hittills fram till sista november 2015 utfärdat utlåtande med motsvarande högskoleingenjörsexamen för 252 sökande med utbildning genomförd i Syrien. Sex personer från landet har också fått papper på att de har en utbildning som motsvarar svensk civilingenjörsexamen.

Läs mer: Nyanlända ska lättare kunna få jobb

I normalfallet tar det i dag omkring fyra månader för att få sin utbildningsdokumentation bedömd av myndigheten.

– Men självklart är det ju så att i vissa länder är det lite svårare att granska dokumentationen. Vi vänder oss till universitet och högskolor, för att verifiera examina, och det kan bli problem om lärosätena har bombats eller ansvariga inte är kvar, säger hon.

– Men just de ansökningar som kommer från Syrien har väldigt bra liggtider just nu, eftersom vi vet att de kommer att bli att många fler, och vi vill inte riskera att få en lång kö.

UHR:s granskning är noggrann och detaljerad. Man utgår från tidigare fall, och har samlat på sig mycket dokumentation om lärosäten i olika länder. Utredarna talar en mängd olika språk, och tar ofta kontakt med de utländska skolorna. Dessutom kontrollerar de dokumentens äkthet via en maskin.

Många får dock inte med sig några examensbevis alls. Utan de saknar papper när de anländer. För att hjälpa dem pågår sedan 1,5 år ett pilotförsök kring bedömningar av utbildningsstatus. Det sjösätts nu i större skala under 2016.

– I stället för ett utlåtande får man en ”beskrivning av utbildningsbakgrund” att ta med sig när man söker jobb. I år har vi utfärdat ungefär 100 sådana handlingar, berättar Cecilia Ulfsdotter.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL