Övriga nyheter

”Högskolan måste bli mer internationell”

Undervisning via nätet kan få stor betydelse och bland annat underlätta matchningen mot arbetsmarknadens kompetensbehov, enligt debattörerna. Foto: Wikimedia Commons/TheOnlySilentBob
Universitetskansler Harriet Wallberg. Foto: Lasse Skog

DEBATT. En färsk rapport visar att endast en tredjedel av de svenska lärosätena har en strategi för internationalisering. Det är olyckligt. Sverige konkurrerar numera med hela världen om studenterna, därför måste det internationella perspektivet prioriteras, skriver universitetskanslern Harriet Wallberg.

Sverige behöver en ny strategi för internationalisering av högre utbildning. Det har gått snart tio år sedan en svensk regering la en proposition om internationalisering av högre utbildning. Under samma period har globaliseringen accelererat i hög fart. Det är dags att regeringen återigen tar tag i denna viktiga framtidsfråga.

För att Sverige ska kunna konkurrera med övriga världen är internationalisering en grundbult för konkurrenskraftiga utbildningar och i förlängningen en konkurrenskraftig ekonomi. Vi är ett litet land och studenterna blir alltmer rörliga, bland annat efter MOOC-kursernas, Massive Online Open Courses, framfart. Internationella rankningar ökar i betydelse och Sverige måste locka de bästa studenterna för att klara konkurrensen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här