Hjärnan gillar brus

2012-01-09 12:39  
Sensoriskt brus hjälper balansorganen.

Svagt, elektriskt brus ger hopp åt personer med Parkinsons sjukdom. Nu ska forskare i Göteborg samarbeta med NASA om en bärbar brus-stimulator.

Elektriskt brus via vanliga hudelektroder skulle kunna lindra Parkinsons sjukdom. De visar en studie vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Forskarna har visat att den nya behandlingsmetoden kan förbättra rörelseförmågan hos råttor med 25 procent. Effekten är därmed lika god som vid medicinering, enligt forskarna. Nästa år vill de genomföra tester på Parkinson-patienter i samarbete med rymdorganisationen Nasa.

-Vi samarbetar med en forskargrupp på NASA som utvecklat en bärbar balansorgansstimulator för att studera rehabilitering av astronauter som vistats i tyngdlöst tillstånd, säger forskaren Filip Bergquist vid Sahlgrenska akademien i ett uttalande.

Patienter med Parkinson har för låga nivåer av signalämnet dopamin i hjärnan. Bristen leder till symptom som stelhet, skakningar och hämmad rörlighet. Tidigare studier har visat att nervsystemets signaler även behöver en viss brusnivå för att fungera normalt, och vid Parkinsons sjukdom minskar bruset kraftigare än vid normalt åldrande.

Genom att stimulera balansorganen med brus ökar dessutom utsöndringen av en särskild aminosyra som motverkar effekterna av bristen på dopamin.

De nya rönen publiceras i den vetenskapliga tidsskriften PlosOne.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt