Heta metallpulverskrivare för 3d inget för hemmabruk

2015-03-17 23:00  
Arcam har säkerhetsföreskrifter för hur deras 3d-skrivare ska användas. Här står vd, Magnus René, på fabriksgolvet i Göteborg. Foto: SÖREN HÅKANLIND

Metallpulver är en svensk paradgren med flera internationellt kända företag. Med den nya 3d-skrivartekniken har metallpulver blivit hetare än någonsin – men det är inget för hemmafixare. En maskin kostar ett antal miljoner.

– Hittills har vi tillverkat komponenter på uppdrag av våra kunder i våra egna 3d-skrivare här i Höganäs. Men nu har vi gjort vår första licensaffär med vår 3d-teknik, säger Ralf Carlström, chef för Höganäs verksamhet inom 3d-printning, Digital Metal.

Till skillnad från hobbyskrivare som bygger tredimensionella strukturer av plastråvara är metallpulverskrivare en rent industriell affär, som kräver kunskaper om metallpulverhantering, arbetsmiljö och skyddsutrustning.

Och medan en hobbyskrivare går att köpa för mindre än 6 000 kronor på Kjell & Co kostar den billigaste metallpulverskrivaren uppemot tio miljoner kronor.

– Metallpulverskrivare är inget för hemmabruk, säger Ralf Carlström som har 30 år i metallpulverbranschen bakom sig.

Höganäs 3d-printer bygger på samma princip som bläckstråleskrivare. Metallpulvret binds med ”bläck” för varje lager metallpulver som läggs på och först när den önskade komponenten är färdig bränns den i en sinterugn.

I alla andra 3d-tekniker smälts pulvret under lager-på-lager-processens gång i 3d-skrivaren. I svenska Arcams skrivare sker det med elektronstråle, i övriga skrivare på marknaden med laser.

Arcam i Göteborg har en tiosidig säkerhetsbroschyr med instruktioner om hur metallpulvret och 3d-skrivaren ska hanteras på ett säkert sätt så att metallpulvret inte dammar och att det inte uppstår brand eller explosion när metallpulvret upphettas.

Det finns också instruktioner för generell skyddsutrustning och instruktioner om att använda skyddshandskar, dels för att skydda huden från metallpulvret men också för att skydda den känsliga 3d-skrivaren från föroreningar från händerna.

– Det finns särskilda instruktioner för metallpulvret och särskilda säkerhetsinstruktioner för maskinerna. Vi guidar alla våra kunder i hantering och säkerhet, säger Daniel Wexell, chef för teknikinformation på Arcam.

Arcams eget metallpulver är något grövre än de vanligaste pulvren just för att de inte ska damma, men många av Arcams kunder använder sina egna blandningar.

Både Daniel Wexell och Ralf Carlström betonar att användning av metallpulver i industrin inte är nytt. Det finns skyddsföreskrifter för metallpulver sedan länge.

– Både vi och industrin är också vana vid att det kommer nya bestämmelser och rekommendationer och vi ser hela tiden över våra rutiner, säger Ralf Carlström.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Stark 3d-nation ska bli ännu starkare

  • Sverige är bra på 3d-skrivare, men ambitionen är högre på Swerea. Annika Strondl är en av de drivande krafterna bakom institutets satsning på ett nationellt kunskapscentrum för 3d-teknik.
  • Sverige är världsledande på metallpulver med kända företag som Höganäs, Sandvik, Erasteel och Carpenter Powder Products.
  • Sverige har också två ledande 3d-printertillverkare – Arcam i Göteborg, som började på Chalmers, och Digital Metal, som ägs av Höganäs och är en avknoppning från Swerea IVF.
  • I Västerås finns Asea-avknoppningen Avure Technologies, världsledande på pulverpressar, så kallade hetisostatpressar – HIP.

Lars Anders Karlberg

Mer om: 3D-skrivare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer