Hennes robot ska få oss att börja umgås igen

2016-01-26 05:00  

Jibo är en social robot med appar – den ska få oss att lägga undan mobilerna och börja umgås igen, hoppas vd:n och robotforskaren Cynthia Braezeal.

Det amerikanska företaget Jibo arbetar med en social robot med samma namn som, om allt går enligt plan, ska börja skickas ut till de första kunderna i mars 2016.

Bolaget leds av toppuniversitetet MIT:s chef för personliga robotar, Cynthia Breazeal, tjänstledig från MIT för att kommersialisera sin forskning kring sociala robotar. Visionen är att sätta en social robot i varje hem.

Det hela startade redan 1997, när Nasa landade Sojourner på Mars. Cynthia Breazeal fick en uppenbarelse som hon jämför med idén att skapa persondatorn.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte att ”vi skickar robotar till vulkaner, till botten av havet och nu till och med till Mars, men vi har dem inte i vårt vardagsrum”, säger hon.

Hon förvånades över att så få inom hennes forskningsområde funderade på robotar som skulle fungera tillsammans med människor i sociala situationer i deras vardag.

Cynthia Breazeal började forska på området på MIT. Där skapade hon Kismet som brukar kallas världens första sociala robot. Att skapa en robot med social förmåga som en vuxen människa var dock för svårt.

– Jag tänkte på vad som skulle vara det enklaste systemet som jag kunde bygga och som det går att ha en meningsfull social interaktion med. Det blev ett spädbarn, säger hon.

Till skillnad från Kismet har Jibo inte mänskliga drag i form av ett ansikte. Jibo ser i stället mer ut som en skrivbordslampa med en skärm i lamphuvudet. Cynthia Breazeal har utgått från principer som animatörer av tecknad film använder för att ge sina skapelser en känsla av att vara mänskliga.

– En social robot behöver inte ha två ögon och ett mänskligt ansikte för sända ut sociala signaler, säger Cynthia Breazeal.

– Ju fler detaljer en robot har, ju mer målar men in den i ett hörn och begränsar hur folk kan interagera med den. Om den ser ut som en hund så kommer folk att förvänta sig att den uppför sig som en hund, säger Cynthia Breazeal.

Med Jibo är det i stället tänkt att ägaren ska kunna ladda hem nya funktioner i form av appar, precis som för en smart mobil. Men i stället för att alla ska titta på var sin skärm så tänker sig Cynthia Breazeal att Jibo ska fungera som en del av familjen.

– De sociala robotarna kan få oss att interagera tillsammans igen och vi kan dra nytta av tekniken utan att behöva släppa fokus på den mänskliga kontakten.

Digital Teknik

Den här texten har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa dig en prenumeartion. Hitta ett erbjudande på digital-teknik.se

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt