Hellre framtidskoll än tillbakablickar

2016-01-15 05:30  
Susanna Balstcheffsky är chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. "Jag har fått en överdos av tillbakablickar på det gångna året. Radio, tv och tidningar har fyllts med årskrönikor i en aldrig sinande ström". Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky blickar framåt istället.

Härom morgonen konstaterade en kulturredaktör i P1 att ”vi har inte riktigt hunnit med att summera kulturåret 2015...”.

Där fick jag nog. Inte en årskrönika till, tack!

Då är det betydligt roligare att blicka framåt. Ny Tekniks redaktion brukar, vid årets början, klura ut vilka tekniktrender som kommer att göra avtryck under det nya året. Arbetet börjar med att alla redaktionsmedlemmar skriver sina bästa spaningsförslag på post-it-lappar av papper som sätts upp på en vägg. Av våra cirka 40 trendförslag vaskade reportrarna Helen Ahlbom och Marie Alpman fram 2016 års hetaste tekniktrender.

Men om du nu vill läsa en enda tillbakablick så rekommenderar jag de trender Ny Teknik pekade ut för 2015. Det är intressant att se hur snabbt förändringen går. Då tyckte vi att nya sätt att använda drönare i civil tjänst låg i framkant. Redan nu har vi vant oss vid nya drönarfunktioner, knappt någon får oss att höja på ögonbrynen.

Man kan också göra som den amerikanska tekniksajten Techcrunch och spå vilka teknikprylar och företeelser som kommer att försvinna:

  1. Kontanter och bankomater. I USA existerar ju fortfarande checker vilket känns rätt urtida. Men internetbank och digitala betalningar ökar i rask takt även där, framför allt bland yngre.
  2. Usb-minnet ersätts av molntjänster och ökat lagringsutrymme i mobiler.
  3. Lösenord och nycklar försvinner när röst, fingeravtryck och ansiktsigenkänning låser upp.
  4. Fjärrkontrollen (-erna) till tv:n. Det uppkopplade hemmet och röststyrning fixar det.
  5. Dokument och kontrakt på papper. Parterna ingår avtal över molnet i stället.

Den här listan ska jag kolla av om fem år!

Och så vill jag stolt berätta om Ny Tekniks unika samarbete med Google – en ny blogg på nyteknik.se om konkret arbete för ökad jämställdhet inom it-branschen. Den kan du läsa här.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Trender

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer