Hela världen vill lära av Israels innovationskultur

2014-11-07 12:26  

TEL AVIV. Hur blir man världsbäst på innovation? Världen söker svaret i Israel. Statsminister Stefan Löfven hör till dem som har Israel som en förebild. Ny Teknik har besökt landet som kallas ”startup nation”.

”Get Taxi”, står det på en skärm i taxin vi åker med i Tel Aviv. Det är också namnet på ett ungt, israeliskt företag, vars affärsidé påminner om det så hajpade amerikanska taxi-företaget Uber. Båda hjälper taxiförare och kunder att komma i kontakt via gps och mobil.

– Men Get Taxi har ett mer avancerat system. På en karta ser jag både var kunderna och förarna finns, säger vår taxiförare.

Get Taxi är bara ett av 3 500 nystartade teknikföretag i Israel. Landet har flest innovationsföretag per invånare i världen.

Politiker, företagsledare och investerare från hela världen strömmar hit. Statsminister Stefan Löfven hör till dem som inspirerats av Israel. I förra veckans nummer av Ny Teknik redogjorde näringsminister Mikael Damberg för tankarna på att skapa en liknande inkubatorverksamhet som den israeliska. Och i våras var ett 20-tal företagsledare från Wallenbergsfären på rundresa i Israel tillsammans Jacob och Markus Wallenberg. Många hade säkert läst den omtalade boken Startup Nation som försöker förklarar det ekonomiska miraklet.

– Fast det borde heta ”innovation nation” . Vi har så mycket mer än nya företag. Universitet, investerare och storföretag är viktiga delar i ekosystemet, säger Karin Mayer Rubinstein, vd för Iati, Israels största intresseorganisation för teknikföretag.

Utvecklingen tog fart på 1990-talet. För att skapa jobb åt närmare en miljon välutbildade judar från det sönderfallande Sovjetunionen startade regeringen ett inkubatorprogram för nystartade teknikföretag. Samtidigt byggde regeringen upp ett nytt och mycket framgångsrikt program för privat och statligt riskkapital, Yozma.

– Det lade grunden till riskkapitalindustrin som vi ser här i Israel i dag, säger Ran Arab på Iserd, en samarbetsorganisation för forskning mellan Israel och Europa.

Kulturen är också viktig. Enligt israelerna själva är landet i sig ett ”startup”. För att överleva i ett land omringat av fiender och utan egna naturtillgångar måste man vara innovativ. Lägg till en anda – chutzpah – där allt ifrågasätts och där det inte är en katastrof att misslyckas, så får man en bra grogrund för entreprenörskap.

Den obligatoriska militärtjänstgöringen är en annan avgörande faktor. Både kvinnor och män kallas in. Tekniktalanger handplockas av de speciella underrättelseavdelningarna där de utbildas och utvecklar tekniskt avancerade system under stort eget ansvar.

Entreprenören Yotam Cohen ser stora likheter mellan militären och att driva ett företag. Den jämförelsen gör många vi träffar.

– I båda fallen jobbar du i team, ofta under långa arbetsdagar och under stor osäkerhet. Inget är omöjligt, säger Yotam Cohen.

En annan förklaring till mängden entreprenörer är att Israel har förhållandevis få storföretag, vilket gör det svårt för unga ingenjörer att hitta jobb.

– De har helt enkelt inte så många valmöjligheter, säger Benjamin Soffer, chef för kontoret för patent och licenser på Technion, Israels ledande tekniska universitet.

De statliga innovationsprogrammen leds av en särskild ”chief scientist”. Israel marknadsför sig också aktivt runtom i världen som ett ledande innovationsland.

– Varumärket är viktigt, säger Ehud Gonen, chefekonom på avdelningen för utrikeshandel på ekonomiministeriet.

Många kända multinationella teknikjättar har etablerat forskning och utveckling i Israel. Intel etablerade sig här redan på 1970-talet och har numera upp emot 2 000 utvecklingsingenjörer i sin FoU-enhet, samt en stor lokal tillverkning.

På plats med egna utvecklingsenheter finns även företag som Microsoft, Cisco och IBM.

Det är vanligt att helt enkelt köpa ett israeliskt företag som sedan bildar basen för storföretagens lokala FoU-centrum.

Apple köpte till exempel chiputvecklaren Anobit 2012. Facebooks första köp i Israel var apputvecklaren Snaptu 2011. Googles mest uppmärksammade israeliska köp är navigeringsföretaget Waze för cirka 7 miljarder kronor förra året.

Även Ericsson köpte nyligen sitt första israeliska bolag Fabbrix Systems of Ra’anana för cirka 700 miljoner kronor. Fabrix har ett 100-tal anställda som jobbar med videoteknik.

Ett till svenskt exempel är betaltjänstföretaget Klarna som 2011 köpte Analyzd, specialiserat på riskhantering inom e-handel. Nu jobbar runt 20 utvecklare på Tel Aviv-kontoret.

– Vi söker hela tiden efter talang. Både i Tel Aviv och i Stockholm finns väldigt duktiga ingenjörer, men Israel är mer moget som innovationsland, säger Yuval Samet, en av Analyzds grundare, numera produktchef för Klarna i Stockholm.

En slående skillnad är tillgången på riskkapital. Medan svenska teknikbolag tog in 1,2 miljarder i riskkapital under första halvåret i år så tog de israeliska in 11 miljarder.

Ändå är länderna ungefär lika stora. Israel har drygt 8 miljoner invånare mot Sveriges 9,5.

Inget annat land utanför Nordamerika och Kina har heller lika många företag listade på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Israel har 74. Sverige har 2.

Den största noteringen någonsin av ett israeliskt bolag skedde i somras när bilsäkerhetsföretaget Mobileye gick till börsen – mitt under Gazakriget.

Men Israel har också stora utmaningar. Den kanske största är att nästan en tredjedel av befolkningen – de israeliska araberna och ultraortodoxa judarna – står utanför teknikundret.

– Program har lanserats på senare tid för att få fler från de två grupperna att satsa på teknik och egna företag, men det är för tidigt att säga hur effektiva de varit, säger Ran Arad på Iserd.

Många av de mest lovande unga företagen köps upp innan de hunnit växa sig stora.

Även om utvecklingen ofta blir kvar i landet så flyttar huvudkontoren, vinsterna och patenträttigheterna utomlands.

Precis som i Sverige är utbildning ett hett diskussionsämne. I den senaste internationella Pisa-undersökningen hamnade Israels 15-åringar på ungefär samma nivå som Sveriges i matematik och naturvetenskap, långt under genomsnittet för OECD i matematik.

De höga levnadskostnaderna är också en utmaning. De hämmar tillväxten och har lett till flera protester. På Facebook läser israelerna om billigare mat och bostäder i Berlin.

Kvällen innan vi återvänder till Sverige testar vi ännu ett av de israeliska innovationsföretagen.

I september tog Eatwith in 56 miljoner kronor för att utveckla sitt koncept, som går ut på att koppla ihop gäster som vill äta gott med noga utvalda hemmakockar världen över.

Middagen var fantastisk.

 

 

Marie Alpman

Mer om: Israel Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer