Här sitter styrkan i Ipad Air 2

2014-12-09 09:25  
Fingeravtrycksläsaren i nya Ipad Air 2 är riktigt bra. Den fungerar också för att låsa upp enskilda appar, som Evernote. Foto: Anders Thoresson

NY TEKNIK TESTAR. Snabbare och lättare men framför allt enklare att logga in i, tack vare fingeravtrycksläsaren. Ny Teknik har testat Ipad Air 2.

Apples nya Ipad är rejält mycket snabbare än föregångaren. Det visar data från Geekbench, ett testverktyg som mäter prestanda i datorer och bärbara prylar. Dessutom är internminnet fördubblat, från en till två gigabyte.

Hårdvaran har alltså alla förutsättningar att leverera en följsam användarupplevelse och gör det givetvis också. Tillsammans med Apples nya teknik för grafik, med namnet Metal, är flera av de spel Ny Teknik provkör fantastiska. På sikt ska det bli spännande att se hur utvecklarna kommer att dra nytta av möjligheterna.

Lägg till ett något tunnare utförande (1,4 millimeter), några gram mindre vikt att bära på (32, för att vara exakt) och en ny antireflexbehandling på skärmen och Ipad Air 2 är naturligtvis den bästa plattan från Apple så här långt. Konstigt vore det såklart annars. Och det handlar inte bara om förbättringar som syns på papperet.

Lite skillnad gör faktiskt de tappade grammen också i daglig användning. Varje viktminskning är välkommen, inte minst som skärmen är så bra att plattan gärna får följa med till sängen som kvällslektyr. Höstvädret har dock gjort det omöjligt att testa den nya skärmytan i solljus, men känslan från innemiljöer är ändå att den är ett klart lyft.

Men den detalj jag fastnar för är ändå fingeravtrycksläsaren. För ett år sedan introducerade Apple den i Iphone 5S och nu tar den plats i Ipad. Och det är en stor grej. Kontokapningar och andra problem kopplade till dålig lösenordshygien fortsätter att skapa rubriker runt om i världen. Det slarvas fortfarande med pinkoder i telefoner och plattor, trots all känslig information som finns lagrad i dem.

En fingeravtrycksläsare sänker tröskeln för att hantera dem med större försiktighet. Det går snabbare att läsa av fingret än att knappa in en pinkod och därför kan man också hoppas att fler väljer att aktivera funktionen. Efter några veckors test är dessutom känslan att läsaren blivit snäppet bättre jämfört med den årsgamla telefonen.

Bra är också att Apple har gett apputvecklarna tillgång till fingeravtrycksläsaren. Det innebär till exempel att det i dag går att låsa upp sin Ipad och låna ut den till en kollega utan att behöva vara orolig för att hen passar på att titta på sparade lösenord i 1Password eller bläddra runt bland alla dokument och anteckningar som finns i Evernote.

De båda apparna är några av dem som kan använda fingeravtrycksläsaren för ett extra skyddslager till den känsliga information som finns lagrad. Förhoppningsvis följer fler apputvecklare i de fotstegen. Och fick man önska skulle även Apple lägga till motsvarande extraskydd i några av sina appar också. E-post och kalender, till exempel.

Ipad Air 2 är en väldigt bra surfplatta. Inte så bra att ni som redan har en Air behöver fundera på att byta upp er. Men för er som har en äldre modell är den ett stort steg framåt.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Fingeravtrycksläsare lyfter Apples Ipad Air 2

Processor: A8X.

Internminne: 2 GB.

Lagringsutrymme: 16, 64 eller 128 GB.

Skärm: 9,7 tum, 2 048 × 1 536 pixlar.

Storlek: 240 × 170 x 6 millimeter.

Vikt: 437 gram, 444 med sim-kortsplats.

Pris: Från 4 695 kronor.

 

 

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer