Här behöver inga gator grävas upp

2015-03-12 05:30  

I Linköpings nya stadsdel Vallastaden ska man aldrig behöva gräva upp gatorna för att dra nya ledningar eller reparera de gamla. Allt från dricksvatten till sopsug går i plastkulvert.

Vallastaden är en helt ny stadsdel mellan centrala Linköping och universitetet. Området ska få ungefär 1 000 bostäder, och den första etappen invigs vid samhällsbyggnadsexpot Linköpingsbo 2017.

Stadsdelen ska få en tydlig hållbarhetsprofil, vilket är ett av skälen till att kommunalägda Tekniska verken utvecklade en ny lösning för ledningsinfrastrukturen. Dricksvatten, spillvatten, el, fiber, fjärrvärme, fjärrkyla och sopsug går i en och samma kulvert.

– När något går sönder kan vi bara byta det, utan att behöva gräva, och alltihop blir 100 procent återvinningsbart, säger Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken.

Ett annat skäl är att Vallastaden bebyggs mycket tätt.

– Det är helt enkelt svårt att få plats med den ledningsburna infrastrukturen på konventionellt sätt. Och eftersom gatorna inte behöver grävas upp när något måste repareras, frigör vi mer yta till träd, cykelparkeringar och annat.

Kulverten har 2,5 meters invändig diameter, och ska bli 1 800 meter lång. I skrivande stund har man hunnit bygga ungefär 1 600 meter. Rören är gjorda av plast, men kamrarna där fastigheterna ansluts – och där man går ner när underhållsarbeten ska utföras – är tillverkade i prefab-betong.

– Marken består av lerig silt med dålig bärighet och rejält vattentryck. Betongkamrarna behövs för att inte plastkulvertarna ska flyta uppåt med tiden, säger Klas Gustafsson.

Utvecklingskostnaderna har gjort tekniken dyrare än konventionell ledningsdragning.

– Men med de markförhållanden som råder skulle det antagligen ha kostat ungefär lika mycket att göra på vanligt sätt, säger Klas Gustafsson.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Senaste nytt direkt till dig!

Vill du få de senaste tekniknyheterna direkt till din mejlkorg? Prenumerera på våra kostnadsfria nyhetsbrev

Tommy Harnesk

Mer om: Kulvert

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer