Här är världens svartaste material

2014-07-29 12:46  
Världens svartaste material reflekterar bara 0,035 procent av den infallande ljuset. Foto: Surrey Nanosystems

En yta som absorberar praktiskt taget allt infallande ljus har utvecklats av brittiska forskare. Känsligare teleskop och effektivare solceller kan bli resultatet.

Vad kan vara svartare än svart?

Enligt det brittiska företaget Surrey Nanosystems är svaret Vantablack: en yta tillverkad av kolnanorör på aluminium. Ytan som nyligen presenterades för omvärlden absorberar 99,965 procent av det infallande ljuset. Enligt företagets teknikchef Ben Jensen är det världsrekord och så nära ett svart hål man kan komma.

Tricket är en yta av extremt tätt packade kolnanorör som fått växa fram på en oregelbunden yta av aluminium. Strålarna kan inte tränga in i nanorören utan tvingas in i utrymmet mellan rören där de absorberas. Eftersom bara 0,035 procent av ljuset reflekteras kan våra ögon varken uppfatta volym eller form hos ytan. Allt är bara platt och svart.

- Tekniken kan bland annat användas för att förbättra känsligheten hos teleskop så att de uppfattar ljuset från extremt svaga stjänor eller för kalibrering av rymd- och flygburna instrument, säger Ben Jensen i ett pressmeddelande.

I dag störs de känsliga mätinstrumenten av ljus som reflekteras i instrumentens ytor.

Tidigare metoder att tillverka supersvarta ytor har krävt höga temperaturer, något som i sin tur har gjort det omöjligt att belägga känsliga instrument med ytan. Den nu patenterade metoden arbetar vid lägre temperatur och ger en yta som klarar vibrationer bättre än tidigare ytor av liknande slag.

- Vi har redan fått kunder inom försvaret och rymdsektorn. En första leverans till kund är också gjord.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer