Här är största labbet

2015-12-16 05:00  
Fältrobot-centret är det största robotlabbet på universitetet. Foto: Mattias Lundblad

Det är en till två fotbollsplaner i omfång, med högt i tak och gråa betonggolv. Fältrobot-centret är det största robotlabbet på universitetsområdet.

I ett hörn hänger ett svart nät uppriggat på fem meters höjd, där flygande farkoster tränar självständiga landningar på okända takmiljöer. Längre bort jobbar Srini Vijay med automatiserade produktionsrobotar som mani­pulerar ett par flygplansvingar.

– De försöker justera dem till flygplanets struktur, förklarar ­Vijay.

I stället för att ha en fabrik dedicerad till att tillverka just flygplan med stationära robotar, så försöker han skapa mobila robotar som skulle kunna minska kostnaderna.

Det luktar sågspån och ljudet av sågning av plexiglas fyller utrymmet. I andra ändan ligger ett tillverkningslabb där mekanik-ingenjörerna tillverkar prototyper. Det allra mesta görs inom universitets egna väggar.

Ett stenkast botryckkammare utsätts elektronik som ska skickas upp i rymden för extrema temperaturer och lägre tryck än på jorden.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Hanna Sistek

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt