Här är plasten som görs av potatis

2015-04-22 08:47  
Plasten Solanyl är nedbrytbar eftersom den tillverkats av potatisstärkelse.

Glöm gammal olja. Den här plasten görs av potatis.

Plaster framställda av fossil olja får konkurrens.

– Det här materialet är både från förnybara källor och bionedbrytbart. Därför är det väldigt intressant, säger Björn Florman vid Materialbiblioteket.

Materialet heter Solanyl från ett företag med samma namn som samarbetar med holländska Rodenburg Biopolymers.

– Många kunder är väldigt intresserade och det pågår många tester just nu, säger Stefan Hansson, svensk återförsäljare på IMCD.

Råvaran är alltså potatisstärkelse och det kräver ingen särskild tillverkningsprocess utan går att formspruta som andra plaster. En applikation är en slags nätkub, ungefär en halv kvadrat­meter stor som kan placeras på havsbotten, i till exempel hamnar, där människor förstört vegetationen. De fungerar som tillfälliga rev för musslor att fästa på. Och när musslorna skapat en struktur på egen hand bryts nätet ner.

Ett annat användningsområde är rör som grävs ner i marken för kablar men där röret främst krävs i byggfasen. Då är det en fördel att inte gammal plast ligger kvar i marken i 100 år.

Företaget lanserar det även för påsar, golfpeggar, clips till tomatplantor, engångsbestick och förpackningar.

– Jag tror framför allt att det har en framtid i förpackningsindustrin, säger Björn Florman. Eftersom materialet är bionedbrytbart kan en global distributör ta ett miljömässigt ansvar utan att veta hur återvinningen går till i alla olika länder.

Se och känn på materialet

  • Ny Teknik sam­arbetar med Materialbiblioteket som ställer ut nya material. Där kan du nu bland annat se polymeren Solanyl.
  • Materialbiblioteket finns på Stockholmsmässan i Älvsjö.
  • Se www.materialbiblioteket.se för mer information.
  • Solanyl kommer även att visas upp av Materialbiblioteket under mässan Elmia Polymer 21–24 april.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer