Här är nya svenska rekordparken

2013-09-27 14:56  
Kårehamn är den största havsbaserade vindkraftparken i den svenska delen av Östersjön. Foto: Birger Lallo

I dag inviger energibolaget Eon vindparken Kårehamn utanför Öland, den största havsbaserade vindkraftparken i den svenska delen av Östersjön.

De sexton nya snurrorna har en sammanlagd kapacitet på 48 megawatt vilket ska ge 180 gigawattimmar el ett normalår. Det räcker för att försörja cirka 28 000 hushåll, eller halva Ölands elförbrukning.

Enligt Eon är Kårehamn därmed den största havsbaserade vindkraftparken i den svenska delen av Östersjön. Investeringen ligger runt 1,2 miljarder kronor.

I maj restes den första turbinen med en rotordiameter på 112 meter. I mitten av juli stod alla sexton turbiner på plats, och i augusti producerades den första gigawattimmen. I dag, fredag, invigs parken av energiminister Anna-Karin Hatt och Eons Sverige-vd Jonas Abrahamsson.

Ny Teknik beskrev i våras hur Ölands elnät klarar det nya effekttillskottet utan att behöva byggas om.

Även i torsdags invigdes en ny svensk vindpark: SCA:s och norska Statkrafts första vindkraftpark i Sverige med 26 turbiner.

Charlotta von Schultz

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer