Här är Björklunds lärlingssystem

2013-07-05 12:08  

Yrkesutbildningar ska övergå till ett lärlingssystem, föreslår Folkpartiet. Minst hälften av yrkesutbildningarna bör ha gått över till lärlingsutbildningar 2020, säger partiledare Jan Björklund på partiets dag i Almedalen.

– Vi har studerat ett antal jämförbara länder i Europa. De som har lägst arbetslöshet har lärlingssystem, till exempel Tyskland och Nederländerna, säger Björklund på pressträffen.

En gymnasielärling ska kunna vara anställd och få lön under sin lärlingstid. Kostnaden för förslaget beror på hur många som väljer lärlingsutbildning, men helt genomfört räknar Folkpartiet på en årlig kostnad på 2-3 miljarder kronor.

– Men i andra änden får vi en lägre ungdomsarbetslöshet, säger Björklund.

FP kommer att lägga fram förslaget inför höstens budgetförhandlingar.

Intresset för yrkesutbildningar och den form av lärlingsutbildning som finns på gymnasiet i dag är svalt.

Björklund tror att möjligheten till lärlingsanställning i det nya systemet kommer att öka intresset. Särskilt om det visar sig att det sedan leder till en anställning.

– Det klart att det skapar en stark drivkraft till att söka den här typen av utbildning. Det lärlingssystem vi hittills har haft är ju mera på låtsas, säger Björklund, som själv skapat det systemet.

– Det har varit ett viktigt första steg och vi har lärt oss mycket. Men ska vi nu kunna skala upp så är det den här typen av förändringar som mer gör att vi liknar de europeiska systemen.

Företagen som tar emot lärlingar kommer att få ett anställningsstöd på 80 procent av lönekostnaden, dessutom får de handledarstöd. Björklund tycker att det är rimligt att staten stödjer arbetsgivarna så pass kraftigt.

– Här handlar det om att företaget tar på sig det utbildningsansvar som i dag åligger skolan, och skolan betalar vi ju med skattepengar. De här gymnasiala yrkesutbildningarna är bland det dyraste som finns, säger Björklund.

Än så länge är förslaget något som FP driver. Men får Björklund stöd av de andra tre regeringspartierna tror han att lagstiftningen kan vara på plats nästa år, likaså reglerna för de ekonomiska stöden till arbetsgivarna.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer