Här är bästa appen för nyheter

2015-03-23 05:30  

En tydlig trend är appar som samlar och väljer ut nyheter från världens alla håll. Ny Teknik har hittat en klar vinnare: amerikanska Flipboard.

De viktigaste tekniknyheterna hittar du varje dag på nyteknik.se. Men det finns andra alternativ också att hålla koll på världen.

Varje morgon kan det plinga till i din mobiltelefon. En sammanfattning av nyheterna är klar att läsa, sammanställd av appar som Circa eller Yahoo News Digest. I stället för att surfa runt på nätet och leta själv har du fått rubrikerna serverade på silverfat.

Nätredaktör är titeln på den som jobbar med en nyhetsredaktions webbupplaga. Men ordet kan också ges en vidare bemärkelse: i mobiltelefonernas butiker finns åtminstone ett tiotal appar som tar ett slags redaktörsansvar för allt som publiceras på nätet.

Mänskliga redaktörer samarbetar med algoritmer för att servera ett urval av texter. Men även om det finns stora likheter mellan apparna som Ny Teknik testat finns också vissa fundamentala skillnader.

I ena hörnet finns de där användaren ska få en känsla av att ha läst klart. Här utmärker sig särskilt Yahoo News Digest som lanserades i början av 2014. Två gånger varje dygn uppdateras innehållet med sammanfattningar av och länkar till mer läsning om de viktigaste nyheterna. Den uttalade ambitionen är att ge användaren det hen behöver veta.

I det andra hörnet finns Zite och Prismatic. Med stora delar av nätet som källa görs ett automatiskt urval av artiklar som användaren sannolikt är intresserad av. Algoritmerna lär sig successivt, bland annat genom att följa vilka artiklar hen läser och delar vidare.

På svenska och med svenska nyheter finns Omni, en satsning från Schibsted, drygt ett år gammal. Appen kan beskrivas som ett mellanting mellan Yahoo News Digest och Zite. I Omni finns en flik för toppnyheter och en för senaste nytt, och som användare har man viss möjlighet att påverka hur nyhetsmixen i appen ska se ut. Är du inte ett dugg intresserad av nöjesartiklar kan du stänga av dem helt, och nöjer du dig med de internationella toppnyheterna går det också att ordna.

Flipboard är en av de riktiga veteranerna i sammanhanget. Framför allt på surfplattor ger den en väldigt magasinslik upplevelse, där man som användare väljer vilka källor man vill följa. Företaget köpte dessutom Zite tidigare i år och för amerikanska användare har algoritmerna som ligger bakom urvalet i den appen redan tagit plats i Flipboard.

Men bäst mix får man genom att använda flera av dessa appar – en som levererar de viktigaste nyheterna och en som lyfter fram det som du är intresserad av.

Vill du trots det ändå bara ha en app att hålla koll på är Flipboard det bästa alternativet.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer