Här är Almi Invests nya vd

2015-03-09 13:52  
Mikael Karlsson. Foto: Tommy Harnesk

Mikael Karlsson är Almi Invests nya vd.<br/> – Det är oerhört svårt att bedöma var framtidens stjärnbolag finns, säger han.

Sedan den 1 mars är Mikael Karlsson ny vd på Almi Invest. Han har varit med sedan det statliga riskkapitalbolaget startades 2009, och innan dess arbetade han bland annat på Innovationsbron och Rendera Såddkapital. Sammanfattningsvis har han jobbat med både privat och statligt riskkapital under de senaste 15 åren.

- Så jag hoppas kunna bidra med de erfarenheter jag gjort genom att under lång tid arbeta med att hitta rätt position i gränslandet mellan privat och statligt kapital, säger Mikael Karlsson.

Just nu är Almi Invest i slutfasen av att sätta upp en ny generation fonder, som totalt förvaltar 1,2 miljarder kronor.

- Det handlar om åtta regionala fonder som tillsammans täcker hela Sverige. Vi hoppas ha alltihop på plats till sommaren, säger Mikael Karlsson.

Hälften av kapitalet kommer från EU, medan Almi och de olika regionerna står för en fjärdedel var. Pengarna ska investeras under en sexårsperiod.

- Målbilden är att privata investerare ska matcha våra satsningar. Historiskt har vi överträffat målet: I snitt brukar en krona från Almi Invest bli tre kronor totalt in i det aktuella företaget.

Det handlar om en delikat balansgång, enligt Mikael Karlsson.

- Dels måste vi tänka på vår roll, som är att investera tidigt. Det är riskfyllt, det får man ha respekt för, och dessutom är det lätt att börja glida – man kan frestas att ta mindre risk. Och dels måste vi hålla på integriteten, inte dras med i strömmen när alla pekar på en viss bransch eller en viss verksamhet. Vilket annars kan vara lätt hänt när man ska investera i bolag i tidig fas.

När Almi Invest beslutar sig för att investera i ett bolag, tittar man både på själva verksamheten och på teamet bakom, som Mikael Karlsson uttrycker det.

- Det är ofta en väldigt svår bedömning. Lite förenklat kan man säga att vi tackar nej till många fler än vi säger ja till.

Har ni någon gång sagt nej till ett bolag, som det senare visat sig att ni borde sagt ja till?

- Absolut. Det tillhör spelets regler, alla som sysslar med investeringar har gjort det.

Tommy Harnesk

Mer om: Almi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer