Hanif Bali: Kaplans it-politik är så 90-tal

2015-03-24 23:00  
Hanif Bali, integrationspolitisk talesperson för Moderaterna, vill se över lagstiftning som hämmar digitalisering. Foto: Jörgen Appelgren

Den moderata riksdagsmannen och programmeraren Hanif Bali är mycket kritisk till it-minister Mehmet Kaplans politik. Men även till den förra regeringens insatser på it-området.

För några veckor sedan berättade it-minister Mehmet Kaplan för Ny Tekniks läsare att han i huvudsak är nöjd med den politik som den förra regeringen förde.

Han vill fortsätta utbyggnaden av bredband i glesbygden, satsa på e-förvaltning och särskilt trycka på för att den nya e-legitimationen blir verklighet.

– Det är helt otroligt att han lyfter fram bredband i glesbygden. Det är så 90-tal. Mehmet Kaplan visar upp en total idélöshet, säger Hanif Bali, som hittills har gjort sig känd som integrationspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Och e-legitimation, det är ju ett stort fiasko. Varför köra det ett varv till när bank-id helt har tagit över.

Men den it-politik som Mehmet Kaplan nu för är ju en fortsättning på alliansregeringens?

– Det stämmer. Vi måste vara självkritiska. Vi behöver ha en ny it-politik.

Hanif Bali och Moderaterna trycker särskilt på för:

• Att se över lagstiftning som hämmar digitalisering. De nämner flera exempel inom socialtjänsten där man i dag exempelvis måste skriva på dokument för hand när barn ska omhändertas.

• Att offentlig sektor ska bli en bättre upphandlare av it.

• Programmering i skolan från tidig ålder.

– Det är helt otroligt att den svenska skolan lägger så mycket tid på trä- och syslöjd. Samtidigt är det en stor brist på tekniklärare, säger Hanif Bali.

Exemplen på senare år med stora och misslyckade statliga it-upphandlingar inom offentlig sektor får Hanif Bali att se rött. Han nämner Trafikverket, Polisen och Arbetsförmedlingen som exempel.

– Det är ovärdigt ett modernt land som Sverige att ha så låg kompetens.

Men det finns ju en relativt ny expertmyndighet, Statens servicecenter, som ska kunna hjälpa till.

– De har inte mandatet att säga att ”nu gör ni fel”. De behöver ha ett betydligt starkare mandat.

Fler viktiga frågor inom it

  • Hanif Bali lyfter också upp de stora bristerna med it inom vården. Han förespråkar att staten köper in till exempel ett gemensamt journalsystem som samtliga 21 landsting kunde nyttja. Vidare tycker han att systemet skulle vara öppen källkod så att enskilda vårdgivare kan vidareutveckla det och dela med sig av utvecklingen till andra.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer