"Han stör mig med frågor"

2009-11-17 23:00  
Gunilla Arhén

Inte nu igen! Varje dag kommer samma medarbetare med en rad frågor. Hans chef, veckans frågeställare, har fullt upp med att besvara dem och hinner inte med sitt eget jobb.

Jag är ny chef med ansvar för ett tjugotal medarbetare inom it och support på ett större företag. Där finns en ung, välutbildad person med bra bakgrund och gott rykte i gruppen. Mitt problem är att den här unge mannen dagligen stör mig med frågor.

Han verkar osäker och vill hela tiden fråga mig innan han går vidare med sina arbetsuppgifter. I går knackade han på min dörr tio gånger. Jag börjar bli irriterad. Han avbryter mig i mitt jobb med detaljer som han borde lösa själv. De andra medarbetarna verkar inte ha några svårigheter, utan arbetar på med goda resultat. Jag tvingas arbeta på kvällarna för att hinna med mina ansvarsområden. När jag väl kommer hem är jag ur balans, något som går ut över omgivningen.

Det är dags för medarbetarsamtal. Jag undrar hur jag ska tala med honom. Tidigare har jag inte tagit upp detta som något problem, utan ställt upp och svarat på alla hans frågor som den goda chef jag önskar vara.

”Trött på frågor"

Jag förstår att det tar mycket tid och energi med alla frågor. Anser du att din medarbetare har tillräcklig kompetens för sitt jobb? Kanske din företrädare anställde en person som inte räcker till? Ligger en del av problemet hos dig? Är det kanske du som bidrar till att han blir orolig för att göra fel, genom att ställa frågor som kan göra honom osäker eller be honom komma med förslag till olika lösningar?

Är mannen osäker, trots att han har rätt kompetens? Då får du fundera på hur du kan hjälpa honom att själv våga fatta beslut. Brukar han själv komma med förslag till lösningar, eller kommer han bara med problemen? Om han har bra förslag gäller det att uppmuntra honom att lita på sig själv. Tänk igenom – hur fel kan det bli? För det är ju det du är rädd för. Oftast går det mesta att korrigera i efterhand. Som ny chef är det lätt att vara orolig och inte våga släppa ansvaret. Är det kanske till och med så att du själv gör delar av hans jobb, för att det ska bli på ditt sätt? Om det är du som är nervös – arbeta på att ändra ditt agerande. Du skriver att han är duktig, så du kommer nog att finna en bra lösning.

Inför nästa medarbetarsamtal rekommenderar jag dig att fokusera på de här frågorna. Ta de övriga ämnena på ett uppföljningssamtal.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer