Han började experimentera med ölburkar

2015-08-28 05:00  
Michael Reynolds har arbetat i 45 år på att utveckla självförsörjande bostäder byggda av sopor. Foto: Helen Ahlbom

Mannen bakom jordskeppen, Michael Reynolds, hatar kärnkraft, ser banker som utsugare och brinner för att ge människor ett billigt boende.

Från början kom han till New Mexico för att köra motocross. Planen var att bli skadad så att han skulle slippa strida i Vietnam. Men han blev kvar.

– Till och med på 1970-talet rapporterade medierna om sopproblemet och skogsskövlingen. Jag frågade mig varför vi ska bygga med trä när vi har miljontals ölburkar som vi behöver bli av med, så jag började experimentera med dem och senare även med bildäck, berättar han.

Grundtanken med jordskeppen är att de ska förse människor med det nödvändiga i livet: vatten, mat, elektricitet, skydd som inte kräver bränsle, avloppsbehandling och sophantering. Michael Reynolds tycker inte att myndigheterna lyckas tillgodose människors behov på ett bra sätt.

– Regeringen sysslar mer med karriär, makt och politik. Jag vill visa människor hur de kan ta hand om sig själva, så att beroendet av regeringar och pengar minskar.

I dagsläget arbetar ett 50-tal personer i hans företag, Earthship Biotecture, som fungerar som skola, hotell, bokbutik och konsultfirma. Ekonomiskt går företaget precis runt, enligt Michael Reynolds.

– Jag brukar säga att vi är världsbäst på att trampa vatten. Eftersom vi inte behöver vinst kan vi sväva högt. Den rikaste personen i världen är den som inte behöver pengar.

Hans mål är att ägarna till jordskeppen ska klara sig utan några som helst driftskostnader. Michael Reynolds ser bankerna som den moderna tidens drakar.

– De suger livet ur människor. Jag vill bevisa, och jag gör det, att människor kan leva utan pengar och leva lyckliga i alla sina dagar.

Många ser Michael Reynolds som en visionär. Men inte han själv.

– Om världen blir en bättre plats för alla blir den bättre för mig. Om jag kan övertyga 7 miljarder människor att vi inte behöver kärnkraft kommer världen att bli ett bättre ställe.

Michael Reynolds

Ålder: 69 år.

Bor: I ett äldre jordskepp i Taos, New Mexico.

Utbildning: Arkitekt.

Linda Nohrstedt

Mer om: Återvinning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer