Hämtpizzan – bara en kylskåpsmagnet bort.

2012-06-20 13:45  

Sugen på pizza? Tryck på kylskåpsmagneten och få pizzan levererad till dörren. -Det är inget skämt. Det finns på riktigt, säger Hans Dahlberg,  Telias M2M-chef.

M2M, Internet of Things, Uppkopplade prylar. Kärt barn har många namn.

Det har länge snackats om möjligheten att koppla upp prylar. Redan i slutet av nittiotalet talade Ericsson och Electrolux om kylskåpet som sms:ar dig när mjölken är slut. Men inte mycket hände.

Men nu börjar det dyka upp flera verkliga användningsområden. Vad sägs om en kylskåpsmagnet som snackar direkt med pizzerian?

På ett M2M-seminarium i dag sa Telia Soneras M2M-chef Hans Dahlberg att Telia räknar med att det kommer finns 100 miljoner prylar med sim-kort som kommunicerar via mobilnätet i Norden och Baltikum 2020.

Oftast exemplifieras med nyttiga uppkopplingar för att effektivisera verksamheten.

-Men det finns också roliga grejer. Titta på den här filmen. Och det är inte ett skämt, försäkrade Hans Dahlberg, och visade sedan ett klipp från Dubai.

Pizza-restaurangen Red Tomato säljer en kylskåpsmagnet, med sim-kort, som kommunicerar direkt med pizzabutiken.

Tryck på knappen och du får pizzan levererad till dörren. En bekräftelse kommer via sms i mobilen. Och har du - eller någon av barnen - tryckt på magneten av misstag, så sms:ar du bara en avbeställningskod.

Än så länge finns inte tjänsten i Sverige.

Red Tomato berättar på sin hemsida att magneterna för tillfället är slut, men att de kommer in igen om 6-8 veckor.

Mer om: m2m Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer