Gripen säljs av Saab och Embraer tillsammans

2014-10-28 23:00  

Saabs samarbete med den brasilianska flygtillverkaren Embraer innebär gemensam export av nya Gripen på världsmarknaden.Det uppger Saab efter Brasiliens köp av 36 plan.

Saabs vice vd Lennart Sindahl avslöjade i måndags detaljerna i Saabs historiska affärskontrakt med Brasilien om försäljning av 36 nya Gripen.

Bland annat uppgav han att Saab och brasiliansk flygindustri nu tillsammans ska utveckla och sälja nya Gripen på världsmarknaden. Det är en nyhet.

I Saabs ursprungliga offert ingick att brasiliansk industri skulle få exporträttigheter i Latinamerika. Men nu ska alltså Saab konkurrera ut andra stridsflygplanstillverkare i världen ihop med Brasiliens ledande flygplanstillverkare Embraer.

– Ja, Embraer blir en partner till oss på världsmarknaden, konstaterar Helene Lindstrand, presstalesperson på Saab.

Ordern på 39,3 miljarder kronor är en av de största i Saabs historia.

Svenska staten har beställt 60 exemplar av ensitsiga Gripen E, och Brasilien vill ha 28 stycken. Saab och Embraer ska nu tillsammans utveckla den tvåsitsiga varianten för brasilianska flygvapnet.

Brasiliens nya Gripen blir snarlik den svenska. Men vissa anpassningar görs exempelvis när det gäller kommunikationslänkar och elektronisk krigföring

Enligt Lennart Sindahl börjar produktionen av de brasilianska ensitsiga planen omgående.

– De första planen som levereras blir ensitsiga. Vi kommer att börja utvecklingen av det tvåsitsiga planet nu, säger han.

Monteringen kommer att äga rum i bägge länder.

– Men vi ska inte duplicera varandra. Det kommer att finnas produktionslinor i både Sverige och Brasilien, och även svensk-brasilianska arbetslag i bägge länder, uppger han.

Åtminstone 15 av de 36 planen kommer att slutmonteras i Brasilien. Omkring 150 brasilianska ingenjörer ska framöver få utbildning i hur Gripen produceras i Sverige.

Saabs Brasilienorder – 36 Gripenplan

Saab får sälja 36 Gripen i nästa generation till Brasiliens flygvapen. Beställningen omfattar 28 stycken ensitsiga och 8 stycken tvåsitsiga plan. Leveranserna ska börja 2019 och vara klara 2024.

Nästa generations Gripen har ny motor och mer dragkraft. Den får längre räckvidd, förmåga att bära fler vapen, nya sensorer, inklusive AESA-radar, nya telekrigssystem och datalänkar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer