Opinion

Gott hopp för svensk tillverkningsindustri

Mats Engström, chefredaktör.
Mats Engström, chefredaktör.

”Det går att producera i Sverige med god lönsamhet”, säger Johnny Jarhall på Yaskawa Motoman. Ny Teknik Automation berättade i senaste numret om företagets produktion av robotstyrsystem i Torsås.

Publicerad

Lokaliseringen är ett argument gentemot kunderna. Med automation blir lönekostnaderna mindre avgörande för konkurrenskraften.

Ser framtiden ljusare ut för tillverkning i de traditionella industriländerna än det kan verka i alla rapporter om utflyttning till Kina?

Ja, hävdar journalisten Peter Marsh i sin högaktuella bok ”The New Industrial Revolution”.

Företag som är duktiga i sin nisch får lättare en global marknad i dagens nätverkssamhälle. Peter Marsh tar svenska Munters avfuktare som ett exempel. ”Med hjälp av internet kan vi sälja till hundra kunder med samma insats som det tidigare krävde att sälja till fem”, har tidigare vd:n Lennart Evrell sagt.

Dagens tekniska förändringar gynnar nischföretagen i de gamla industriländerna, enligt Peter Marsh. Nya material, bioteknik, it och avancerad optik samverkar för att skapa nya affärsmöjligheter på globala marknader. Kanske är Munters just ett sådant exempel, som har gått från enbart fuktreglering till ett bredare erbjudande om energieffektivitet.

Samverkan med kunderna är en ytterligare faktor som gynnar tillverkning i Europa och USA. Det gäller att snabbt kunna skräddarsy produkter och ställa om tillverkning efter kundernas behov. Här är det lätt att se paralleller till hur många svenska företag arbetar med kundnära innovation och tjänster, till exempel Ericsson och SSAB.

I USA har Barack Obama lanserat initiativet ”Advanced Manufacturing Partnership”. Presidenten vill satsa en miljard dollar på nya tillverkningsmetoder nästa år. Visst finns det svenskt stöd till avancerad produktion, bland annat via Vinnova, men det behövs mer.

Till slut är det människor som avgör hur framgångsrik tillverkningsindustrin blir. Peter Marsh nämner särskilt ingenjörerna:

”Det gäller att utbilda rätt sorts ingenjörer – människor som kan kombinera kunskaper om de ’hårda’ aspekterna av fysik, kemi och metallurgi med förmåga att kommunicera och arbeta i de team som blir allt nödvändigare i en globaliserad värld.”

Sverige ligger långt framme med robotiseringen.