Googles musikdosa ger bra ljud i flera rum

2016-01-25 05:00  

För några hundralappar kopplar Google upp din musikanläggning till hemmets trådlösa nätverk. Och med två eller flera Chromecast Audio blir lösningen den billigaste multiroom-installationen du kan tänka dig.

Priset – 390 kronor – är den mest uppenbara fördelen hos Chromecast Audio. Tack vare flera olika anslutningsmöjligheter är sannolikheten stor att det redan finns högtalare att koppla musikspelaren till, som ett par aktiva högtalare via vanlig 3,5 millimetersutgång eller en förstärkare som tar optiska digitalsignaler.

Äntligen, tänker jag, som sneglat på lösningar som Sonos länge men tyckt att prislappen varit för häftig. När jag i stället får möjlighet att lyssna på samma musik i vardagsrum och kök samtidigt och det inte kostar mig mer än knappt 800 kronor känns det hela mer rimligt.

Efter en enkel installation, som utförs genom en speciell app som hämtas från mobiltelefonens appbutik, dyker en ny knapp upp i appar som Spotify (förutsätter betalkonto) och SR Play. Den låter mig styra uppspelningen till kök och/eller vardagsrum.

I min Iphones vanliga musikspelare, där jag har musik jag själv kopierat från cd eller köpt som nedladdade mp3-filer, tar det däremot stopp. Chromecast Audio är nämligen konstruerad för att styras från mobiltelefonen. Men den kan inte spela musik som finns lagrad på mobilen. Uppspelningen sker direkt från respektive tjänst till Chromecast Audio, utan att passera telefonen.

Lösningen är ett gratisabonnemang hos Google Play Music, nätjättens egen musiktjänst. Som betalande kund går det att strömma musik därifrån, precis som hos Spotify. Men ett gratiskonto räcker för att ladda upp musikfiler från den egna datorn.

Adeles senaste album ”25” blir mitt testobjekt. Det finns vare sig på Spotify eller Play Music. I stället köper jag det som mp3-filer från Apples Itunes-butik och laddar sedan upp filerna som min dator hämtat hem till Googles servrar.

Det funkar felfritt – även om processen är bökigare än jag skulle önska och resultatet är att jag måste välja olika appar i telefonen beroende på vilken musik jag vill lyssna på.

Det här stöket sänker givetvis helhetsintrycket en del. Men slutbetyget är ändå mycket högt. Sett till prislappen och hur bra det hela fungerar känns Chromecast Audio som ett givet köp för den som inte vill lägga många tusenlappar för att kunna lyssna på musik i hela hemmet.

  

 

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!

Chromecast Audio

Chromecast Audio kompletterar ”vanliga” Chromecast. Den ursprungliga, och nu uppdaterade modellen, strömmar ljud och bild till tv:n, medan Chromecast Audio strömmar ljud till en musikanläggning.

Pris: 390 kronor.

Anslutningsmöjligheter: 3,5 millimeter, RCA, optisk digital.

Krav: Aktiva högtalare eller förstärkare, wifi-uppkoppling.

Tjänster och appar som stöds: Bland annat Spotify, Pandora, Google Play Music och SR Play.

Bra +

  • Billig lösning för att koppla upp befintliga ljudanläggningar.
  • Med flera Chromecast Audio i hemmet går det att skapa grupper för att lyssna på samma musik i flera rum.
  • Enkel att installera.

Dåligt -

  • Bökig process för att lyssna på musik som inte finns hos de tjänster som stödjer Chromecast Audio.
  • Fungerar inte med alla appar och tjänster.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL