Övriga nyheter

Gigantiska mikroskop växer fram

Bygget fortsätter i Lund för Max IV – nu finns planer för en ny laser. Foto: Daniel Nilsson
39 sektioner i koppar bildar tillsammans linjäracceleratorn. Här kommer elektroner att accelereras till 99,9 procent av ljusets hastighet. Varje ­sektion är 5,2 meter lång och kostar 4 miljoner kronor. Foto: Daniel Nilsson
I strålrören leds synkrotronljuset i lagringsringen ut till experimentstationer. Foto: Daniel Nilsson
På modulatorernas displayer syns testvärdet som visar hur effekten till klystronen långsamt trappas upp. Foto: Daniel Nilsson
Inuti strålrören, som sitter placerade i vinkel ut från lagringsringen, sker den stora delen av experimenten. Upp till 20 experimentstationer ryms vid varje strålrör. Hur många de blir är en ekonomisk fråga.

I den skånska myllan utanför Lund växer två av Europas största forskningsanläggningar fram – Max IV och ESS. I den ena pågår testkörningar. I den andra togs första spadtaget i förra veckan.

Publicerad

De blir grannar med varandra, synkrotronljuskällan Max IV och världens starkaste neutronkälla European Spallation Source, ESS. Tillsammans ska de bilda ett nav i Europas infrastruktur för materialforskning och ge genombrott inom allt från nya material till klimatforskning.

Längst har bygget med Max IV kommit. Alla byggnader är i stort sett klara; kontorsbyggnad, lagringringar, en kortpulsanläggning samt den 420 meter långa tunnel av betong där linjäracceleratorn är placerad. I dess inre ska korta pulser av elektroner accelereras till en energi på 3 GeV. Elektronerna leds sedan in i lagringsringar där synkrotronljuset skapas. De intensiva och korta ljuspulserna kan användas för att avbilda allt från atomer till biologiska system. Och som alltid när det handlar om att studera små ting blir dimensionerna på anläggningen stora. Den största lagringsringen har en omkrets på 528 meter. Det är i samma storleksklass som Colosseum i Rom.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här