Genlax ett steg närmare tallriken

2013-01-03 08:20  
Foto: Aqua Bounty

En genmodifierad lax har ingen betydande inverkan på miljön, enligt amerikanska FDA. Därmed tas den snabbväxande fisken ett steg närmare tallriken.

Det amerikanska bioteknikföretaget Aquabounty har försett en atlantisk lax med extra gener som får den att producera mer tillväxthormon än normalt. På så vis ska laxen kunna växa dubbelt så snabbt som vanliga laxar. Företaget ansökte för flera år sedan om att få grönt ljus från det amerikanska livsmedelsverket FDA.

År 2010 konstaterade FDA att den genförändrade laxen är ”lika säker att äta som mat från annan atlantisk lax”. Strax före jul publicerade myndigheten ett utkast till en miljöbedömning som slår fast att man inte heller funnit att laxen har någon betydande inverkan på miljön. Myndigheten tar nu under 60 dagar emot kommentarer och därefter kan laxen gå vidare i processen mot ett godkännande. I så fall kan den snabbväxande firren bli det första genmodifierade djuret som godkänns som föda.

Motståndare mot genmodifiering kallar laxen för ”frankenfish” och rasar över beskedet. Även miljöorganisationer är kritiska. Farhågorna rör exempelvis att vilda laxar kan påverkas om den genmodifierade varianten kommer lös i haven.

Enligt Aquabounty finns det ingen risk för att laxen fortplantar sig med vanliga laxar. Tanken är att laxen ska växa in slutna odlingar vid godkända anläggningar. Alla genmodifierade laxar sägs dessutom vara sterila honor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer