Generaladvokat: ”Safe Harbor-avtalet är verkningslöst”

2015-09-25 10:21  
Österrikaren Max Schrems är på väg att vinna mot Facebook. Foto: TT

Safe Harbor-avtalet mellan EU och USA - som ska skydda europeiska data - är verkningslöst. Det anser generaladvokaten Yves Bot vid EU-domstolen.

Österrikaren Max Schrems är på väg att vinna. 2013 klagade han på att Facebook lägger över och lagrar hans data på servrar i USA, i en anmälan till den irländska datainspektionen.

Schrems menade att hans personliga data på Facebook inte var säkra för USA:s massövervakning. Det senare i ljuset av de uppgifter om underrättelsetjänsten NSA som läckts av Edward Snowden.

Ärendet hamnade i EU-domstolen - och nu ger Yves Bot, generaladvokat vid EU-domstolen i Luxemburg, honom rätt i ett yttrande.

Generaladvokaten anser att den ”massiva, urskillningslösa övervakningen” som utförs av amerikanska myndigheter gör EU-kommissionens beslut från år 2000 om att Safe Harbor-avtalet räcker för att skydda europeiska data - ogiltigt.

Datainspektionerna i EU har själva makten att besluta om USA har en skyddsnivå för data som är i linje med EU:s lagstiftning eller inte, uppger Yves Bot. Därmed skulle EU-länderna kunna hindra att bolag skickar data till amerikanska servrar.

Safe Harbor är en överenskommelse mellan EU och USA som syftar till att skydda europeiska data. Enligt den kan amerikanska organisationer frivilligt åta sig att följa den europeiska dataskyddslagstiftningen, vilka många amerikanska bolag också gjort.

Generaladvokatens yttrande utgör i sig en rekommendation till EU-domstolen. Men domstolen brukar fatta beslut i linje med generaladvokatens ställningstagande.

Max Schrems begärde ut all information om sig själv som Facebook lagrat, och fick tillbaka dokument som omfattade 1222 sidor.

Han har också grundat intiativet ”Europe vs. Facebook” och har 25 000 facebookanvändare med sig i en gruppstämning mot bolaget.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Safe Harbor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer