”Ge lika villkor att sälja industrin”

2015-03-16 05:30  

KRÖNIKA. När hotellföretagaren Petter Stordalen sommarpratade i radion fastnade ett begrepp hos mig: ”Du får sälja de jordgubbar du har, för det är de enda jordgubbar du kan sälja.” Det var det råd han fick av sin far när han som sommarjobbande ungdom önskade något annat att erbjuda.

Rådet var både naturligt och enkelt. Man kan bara ­erbjuda det man har. Det behöver inte innebära att det vi har i industrin är dåligt, kanske är det tvärtom?

Är industrins erbjudande till unga om en framtid med karriär- och utvecklingsmöjligheter ett bra eller dåligt erbjudande? Jag är övertygad om att det är ett bra erbjudande, bara vi, det vill säga industrin själv, förmår att vara stolt över den och förmedla möjligheterna.

För en vecka sedan lyste rubriker som talade om hur många industrijobb som försvunnit. Jag har för länge sedan tappat räkningen på hur många som tycker att automation är dåligt därför att jobben ersätts med maskiner.

För det första hade betydligt fler jobb försvunnit utan automation, för det andra hade vi inte haft någon bra industri att erbjuda nästa generation om det inte varit för en regelbunden effektivisering av industrin som möjliggjorts av ökad automation.

Under den senaste veckan har jag besökt flera underleverantörsföretag. På ett par av dem, form- och pressverktygsföretag, frågade jag vem som var den ”bästa medarbetaren”. I båda fallen var svaret en relativt ny medarbetare på drygt 20 år. Den gemensamma nämnaren var intresse och fallenhet för de förhållandevis avancerade maskinerna som på många sätt påminner om datorer. I båda fallen hade de nya talangerna fått möjligheten tack vare den än så länge lägre arbetsgivaravgiften för medarbetare under 26 år.

I den senaste Underleverantörsbarometern som tagits fram av Svensk Industriförening, Sinf, fick företagen frågan: Vilka åtgärder bedömer du skulle gynna industrins anställningsmöjligheter? I topp kom ”Lägre arbetsgivaravgifter för medarbetare under 26 år” (30 procent av de svarande), därefter ”Lärlingssystem” (24 procent) och sedan ”Lättnader i arbetsrätten” (19 procent ). Yrkesintroduktionsanställningar (10 procent) kom först på fjärde plats.

Industrin kommer inom överskådlig tid att vara viktig för det svenska näringslivet, och den nya ­generationens medarbetare som utvecklar industrin behövs. De redskap som finns för att öppna dörren för den unga generationen måste vara enkla och lika för alla, den lägre arbetsgivareavgiften är ett bra exempel på det. Yrkesintroduktionsanställningarna är ett exempel på motsatsen. I den modell som nu finns för yrkesintroduktions­anställningar krävs att det enskilda företaget har ett så kallat centralt kollektivavtal för yrkesintroduktion för branschen. Det innebär att en stor grupp företag utestängs från möjligheten och därmed inte kan erbjuda den introduktion i arbets­livet som är så viktig. Därmed finns risken för att nästa ”bästa medarbetare” går industrin förbi alldeles i onödan.

Industrin kan inte sälja de ”jordgubbar” vi har, för vissa får inte ens vara med på marknaden.

Anders Ekdahl, vd Svensk Industriförening, Sinf och ordförande i tankesmedjan AutomaThink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer