Gasfjädrar ger mer energi i svenskt vågkraftverk

2015-03-25 05:30  

Vågkraftverk är för dyra att tillverka och kostsamma att underhålla. Ett svenskt företag hävdar att deras nya styrteknik löser problemet.

En utmaning som vågkraft inte löst än är att verken måste göras stora och tunga för att klara vågornas extrema krafter och samtidigt generera tillräckligt med energi.

Svenska Corpower Ocean har under flera år jobbat för att lösa problemen genom att utveckla ett litet vågkraftverk som härmar hjärtats funktion att pumpa blod. Det gör att en bojen kan utvinna fem gånger mer energi per ton apparat jämfört med konkurrerande vågkraftverk, till en tredjedel av kostnaden.

Tricket är att hålla fast och sedan släppa bojen vid rätt tillfälle i vågcykeln så att den uppnår maximal hastighet. Problemet har hittills varit att bojen utsätts för alltför stora påfrestningar.

– Tänk dig motståndet som uppkommer om du skulle trycka ner bojen i vattnet med händerna. Vår nya teknik hjälper dig att trycka ner bojen med minimal kraft, säger Jørgen Hals Todalshaug, forskare från norska NTNU som kläckt idén om en ny styrteknik.

Sättet att undvika extrema belastningar påminner om hur vindkraftverk fäller ner sina blad i stormväder. Systemet består av tre fjädrar som automatiskt reagerar på inkommande vågor och förstärker rörelsen. I stormar stängs förstärkningen av. Enligt Corpower kan kraften, alltså lasten, halveras. Det innebär att drivlinan kan göras mindre, lättare och slittåligare, trots att kraftverket totalt producerar mer energi över ett år.

– Vi räknar med att minska vikten och tillverkningskostnaden för ett verk med 10–15 procent samtidigt som effekten ökar, säger Corpower Oceans vd Patrik Möller.

Den nya konstruktionen har testats i samarbete med bland annat det spanska energibolaget Iberdrola i skala 1:16 i en testanläggning utanför Frankrike.

– Den största utmaningen nu är att behålla verkets prestanda samtidigt som vi skalar upp. Nästa steg i pilotprojektet med Iberdrola blir att under 2016 testa en prototyp i skala 1:2 vid en testpark utanför Bilbao eller Skottland, säger Patrik Möller.

I slutet av 2017 vill företaget testa en prototyp i full skala. Verket blir då åtta meter i diameter, 60 ton tungt och förväntas leverera 8 megawatt-timmar per ton årligen i en typisk atlantmiljö.

– Konkurrerande verk skulle behöva mäta över hundra meter och väga över tusen ton för att uppnå samma effekt, säger Patrik Möller.

 
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Katarina Juréen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer