Övriga nyheter

Gamla separatorn får ny uppgift

Alfa Laval har designat om sin separator för att klara en ny utmaning: tung råolja. Basen är den klassiska tekniken som skiljer grädde från mjölk.

Publicerad

När den lätta råoljan tryter pumpar oljebolagen i stället upp tyngre råolja som innehåller mycket vatten. Att separera bort vattnet är svårt eftersom det har ungefär samma densitet som råoljan.

För att klara uppgiften har Alfa Laval skruvat på designen på sin klassiska separator, som skiljer grädde från mjölk. I maj kom den första stora ordern på 85 miljoner kronor. Tekniken ska användas på en oljeplattform som separerar tung råolja utanför Brasilien. Oljan innehåller mycket partiklar såväl som vatten, dropparna är små, viskositeten hög.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här