Galleriet som lyfter skitfråga

2014-10-31 10:30  

Vad hör inte hemma i toaletten? Skitgalleriet ställer ut riktigt snuskiga konstverk.

En liten flicka med blicken i fjärran pysslar med leksaker i pastelliga färger. Fotot förmedlar en drömsk och oskyldig känsla – tills man förstår att prylarna har fiskats upp ur reningsverk efter att ha spolats ner i toaletter runt om i landet. Minst lika äcklig är bilden av det lilla barnet som sitter ute i naturen med ett glas ceriserosa saft. Eller är det medicin som har hamnat i avloppet?

Konstverken är två av nio alster i utställningen Skitgalleriet. Den arrangeras av Mitt Vatten, ett initiativ från branschorganisationen Svenskt Vatten. Målet är att visa att reningsverken inte tar vilken skit som helst.

I själva verket är det bara okej att spola ner ”människors naturliga avfall” i toan. I klarspråk betyder det tre saker: kiss, bajs och toalettpapper. Ändå tvingas Sveriges reningsverk ta emot cirka 7 000 ton skräp varje år.

I konstverken figurerar golfbollar, mobiltelefoner, löständer och kemikalier. Att sådana föremål inte hör hemma i avloppet inser nog de flesta. Mer okänt är kanske att matolja är ett växande problem. Fettet kleggar igen rör och pumpar och sabbar reningsprocessen i reningsverket. Dammråttor platsar inte heller. De drar till sig kemikalier från elektronik och möbler, som reningsverken inte kan avlägsna.

Den digitala utställningen kan ses på mittvatten.se/skitgalleriet fram till 19 december. Konstverken är till salu till förmån för Toaletter utan gränser, en ideell förening som stöder toaletter i utvecklingsländer.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL