Fysikerna avvaktande inför Hawkings nya teori

2015-09-01 08:01  
Foto: Jacob Stephenson/ TT

Han kom, han talade, han reste. Megastjärnan Stephen Hawking har lämnat Sverige.Fysikers inställning till den nya teori om svarta hål han presenterade är dock avvaktande.

Stephen Hawking menar sig ha hittat en lösning på den så kallade informationsparadoxen, det vill säga att det hittills verkat som att information om allt som sugs in i svarta hål på sikt försvinner. Men det tillåter inte kvantmekaniken. Under en konferens i Stockholm lanserade han i stället teorin att all den information som behövs för att kunna rekonstruera det infångade föremålet, in i minsta kvantmekaniska tillstånd, i själva verket har lagrats i rymden utanför hålet. Eller vid dess kant - den så kallade händelsehorisonten. Teorin har han utvecklat tillsammans med britten Malcolm Perry från Cambridge samt amerikanen Andrew Strominger på Harvard.

Vad är det viktigaste med teorin?

- Poängen är att teorin föreslår ett sätt för svarta hål att minnas, hur information om det förflutna finns kvar i nuet. Något som i sin tur visar att naturlagarna, som säger att information inte kan förstöras, fortfarande gäller, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och en av deltagarna i konferensen.

Handlar det om att informationen kopieras eller att den aldrig förs med in i hålet?

- Det är det som är den stora frågan. Kvantmekaniken tillåter inte att information klonas, den kan inte vara tillgänglig på två ställen samtidigt. Den frågan har Hawking inte adresserat. Kanske är det så att om ändå ingen kan se informationen så kan den finnas på två olika ställen?

Hur var reaktionerna på teorin bland er fysiker?

- Det fanns en uttalad skepsis. Än finns inga beräkningar presenterade. Någon artikel är heller inte publicerad. Det är väldigt ovanligt att man gör på det här sättet.

Vad kan det bero på?

- Jag kan bara gissa. Kanske är det så att många av beräkningarna fortfarande befinner sig i Stephen Hawkings huvud. Det kan vara så att inte ens hans allra närmaste medarbetare har all information.

Vad finns det i dag som talar för teorin?

- Ett gott tecken är att Andrew Strominger varit med i arbetet. Han har koll på den allra senaste och modernaste utvecklingen inom området.

Kommer du själv att använda dig av den i din forskning?

- Jag kommer naturligtvis att följa vad som händer med den. Den kan vara en viktig del i pusslet att förstå hur gravitationen och kvantmekaniken hänger i hop.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Fysiker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer