Fyra gånger mer slitstark hårdmetall

2014-08-28 05:30  

En process som gör hårdmetall ännu hårdare och mer slitstarkt. Ny Teknik kan i dag öppna dörrarna till det hemlighetsfulla företaget Metasphere.

Oljeborrar, rasschakt i gruvor, tänder till grävskopor. Allt som slits hårt kan få längre livslängd med ett stärkande lager av hårdmetall. Vanligast är att använda en beläggning av volframkarbid.

Men även hårdmetallen slits ner till slut. Det är här Metasphere i Luleå kommer in i bilden. Företaget har utvecklat en process som gör vanlig volframkarbid starkare och mer slittålig.

– Vi har kunder som kommer tillbaka till oss efter fälttester och säger att vi är fyra gånger bättre än deras tidigare leverantörer, säger Urban Rönnbäck, marknadschef och en av grundarna.

För att förklara det unika med företagets produkt visar han en bild, tagen i mikroskop. En rund kula i ren volframkarbid. I det här fallet med en diameter på ungefär 0,2 millimeter.

– Smält, perfekt sfärisk och eutektisk. Det är vi först i världen med att klara i industriell skala, utropar Urban Rönnbäck.

En som inte är metallurg har svårt att förstå hans upphetsning. På vanlig svenska betyder det att Metasphere lyckats strukturera om volframkarbiden på nanonivå så att den får optimala egenskaper. Materialet är renare, tätare och har mindre korn.

– Processen kan användas för alla elektriskt ledande material, men vi har börjat med volframkarbid.

Vi går ut i produktionshallen. Här står det omkring åtta meter höga aggregatet där kulorna tillverkas. Allt är egenutvecklat och arbetet har skett under stort hemlighetsmakeri. Först nu när produktpatentet beviljats så släpps Ny Teknik in i lokalerna.

– Det ligger 25 miljoner kronor, 15 års forskning och enormt mycket arbete bakom, säger Jan Wicén.

Som vd för Arctic Business Incubator i Luleå har han följt och stöttat bolaget sedan starten för fem år sedan. I oktober blir han ny vd för Metasphere.

Vi klättrar uppför en metalltrappa. På ovansidan av det stora produktionsaggregatet går det att titta in i ett litet glasfönster.

Som ljusblixtar svischar kulorna ut från det som är processens hjärta. Från en inmatare trillar råmaterialet, i form av vanlig volframkarbid, ner i en snabbt roterande skål. Där smälts det av en ljusbåge.

Rotationen på upp till 20 000 varv per minut gör att smältan klättrar upp längst kanten. När den kommer över kanten rycks dropparna loss och kastas ut i pannan. Där kyls de i en cyklon av gaser som argon, helium och kväve.

De färdiga kulorna trillar ner genom ett rör och fångas upp i en behållare.

– Det svåra är att styra processen med rätt kombination av gaser, varvtal, temperatur, effekt och kylning, säger Jan Wicén.

Efter sortering i storlek och kvalitet – ungefär 15 procent är inte helt runda och sorteras därför bort och smälts om – packas kulorna i metallbehållare. På lastpallar står flera klara för leverans.

– Vi säljer allt vi kan tillverka, säger Urban Rönnbäck.

Vissa kunder är hemliga. Bland dem han kan nämna finns flera stora företag inom ytförstärkning. Två av dem är tyska Castolin Eutectic och Durum.

– Vi har varit försiktiga med att gå ut på marknaden eftersom vi än så länge har en begränsad produktionskapacitet, säger Urban Rönnbäck.

Enligt honom har fälttesterna visat bra resultat och flera kunder är nu på väg att föra in Metaspheres kulor, som går under namnet Meta-X, i sina produkter. Då måste produktionen öka.

Nästa steg blir därför att bygga upp en första större produktionslinje. Plats finns i lokalerna som tidigare var en yrkesskola ett par kilometer från Luleå flygplats.

Planen är att på sikt bygga fyra linjer. Investeringen för den första är i storleksordningen 60 miljoner kronor, pengar som redan säkrats, intygar Jan Wicén.

Om allt går som planerat ska den nya produktionslinjen stå klar i slutet av nästa år. Kapaciteten kan då räknas i ett stort antal ton. Urban Rännbäck drar sig inte för att jämföra med gruvföretaget LKAB.

– Målet är att bygga en ny svensk basindustri. Precis som LKAB säljer pellets till stålindustrin ska vi sälja mikropellets till hårdmetallindustrin.

Bygger på rysk innovation

  • Den nya tillverkningsprocessen bygger på rysk materialforskning. Urban Rönnbäck fick kontakt med den ryska forskargruppen i sitt dåvarande jobb i slutet av 1990-talet.
  • Forskargruppen hade tagit ett ryskt patent på tillverkningen i labbmiljö. Med stöd av bland annat Urban Rönnbäck fortsatte de utvecklingsarbetet och 2008 var tekniken mogen för att bygga ett större aggregat. Till en början drevs projektet inom företaget Ecotech Holding, men i dag sker allt arbete i produktionsbolaget Metasphere där de ryska forskarna är delägare.

Metasphere Technology

Gör: Starkare hårdmetall.

Ort: Luleå.

Grundat: 2009

Anställda: 10 inklusive grundarna.

Omsättning 2014: Cirka 15 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna och affärsänglar.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt