Digitalisering
FTX-grundaren Sam Bankman-Fried gripen i Bahamas
Grundaren av det kollapsade kryptoimperiet FTX, Sam Bankman-Fried, har gripits i Bahamas på begäran av åklagare i USA. Anklagelserna mot honom ska presenteras på Manhattan i New York på tisdag eftermiddag, svensk tid.
Flera veckors spekulation om att Sam Bankman-Fried ska ha använt kunders insättningar i den härva av transaktioner som föregick FTX-kollapsen har föregått gripandet. Bland annat påstås kundernas pengar ha lånats ut till koncernens dotterbolag Alameda Research, som i sin tur ska ha bränt det mesta av pengarna på dåliga affärer på kryptomarknaden.
Möjlig utlämning
Den misstänkte hålls nu i fängsligt förvar inför en möjlig utlämning, enligt ett uttalande av Bahamas chefsåklagare Ryan Pinder.
Finansinspektionen i USA, SEC, utreder också FTX-kollapsen med fokus på eventuella brott mot marknadslagar. Såväl SEC som åklagare i New York har utlovat presentera mer detaljer om vad den gripne 30-åringen anklagas för under tisdagen.
Bankman-Fried har sedan kollapsen befunnit sig i Bahamas, där FTX har sitt internationella huvudkontor. Önationen satsade för ett par år sedan på att bli ett världsnav för kryptobolag och lanserade då fördelaktiga regelverk.
Den 11 november stod det stod klart att det inte gick att rädda FTX och bolaget tvingades ansöka om konkursskydd i USA.
"Bahamas och USA har ett gemensamt intresse av att de personer inom FTX som kan ha svikit allmänhetens förtroende och brutit mot lagen ställs till svars", säger Bahamas premiärminister Phillip Davis i ett uttalande.
Gripandet av Sam Bankman-Fried, som avgick som vd i samband med ansökan om konkursskydd för FTX, sker bara en dag innan han skulle inställa sig till en utfrågning i ett senatsutskott i Washington DC tillsammans med konkursförvaltaren John J Ray III.
När FTX stod på toppen värderades bolaget till 32 miljarder dollar. Nu har bolaget skulder på drygt 3 miljarder dollar till de 50 största fordringsägare. Utöver det finns det miljontals andra fordringsägare världen över som inte får ut sina pengar.
"Oerhört starka bevis"
FTX-kraschen – där hundratals bolag med direkt koppling till bolaget ansökt om konkursskydd – har skapat svallvågor i kryptovärlden. En rad externa bolag med exponering mot FTX-koncernen har också tvingats ansöka om konkurs, däribland kryptolångivaren Blockfi.
– När de går till åtal så här tidigt, trots att de inte måste, säger det mig att de har oerhört starka bevis, säger Gene Rossi, en tidigare federal åklagare i USA.
Rossi tror dessutom att åklagarna antagligen befarade att Bankman-Fried skulle försöka fly till ett land utan utlämningsavtal med USA.
Maxine Waters, ordförande i representanthusets finansutskott, uppger att utskottet fortfarande planerar att hålla en utfrågning om FTX-kollapsen – trots att huvudpersonen nu är gripen.
– Det är viktigt för det amerikanska folket att förstå FTX och vad som pågick där, säger hon till journalister.