Framtidsministern: ”Vi måste förstå hur nya jobb skapas”

2015-03-25 07:28  
Kristina Persson Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Framtidsminister Kristina Persson har fått ta del av tipsen från robotiseringsexperterna. – Tack för värdefulla synpunkter, säger hon och lovar förmedla dessa till analysgruppen.

Arbetsgruppen har tillsatts för att studera hur drastiska teknikförändringar påverkar arbetsmarknaden och hur politiken bör möta detta.

– Vi måste förstå hur tillväxten av nya jobb sker och hur vi kan fortsätta att ha en hög sysselsättning. Det är viktigt för att vårt samhälle ska fungera, säger Kristina Persson.

Vad är det för förändring du ser?

– Det kommer ny teknik inom många olika områden. Digitalisering, robotar som blir smartare, artificiell intelligens som innebär att robotarna också tar över tjänstemannajobb, internet of things.

Kommer industrin att ha fortsatt stor betydelse för landet?

– Ja, och då krävs det att vi har hög innovationstakt i samhället för att få fram nya produkter, tjänster och inte minst systemlösningar för att tidigt hitta nya exportmarknader.

Hur ser du på framtiden för vår tillverkande industri?

– Den sysselsätter allt färre men tillverkar mer. Det gäller att ligga högt i värdekedjan, då kan vi framför allt skapa nya tjänstemannajobb.

Vi vidarebefordrar experternas idéer.

– Tack. Regeringens framtids­arbete behöver kunskap från näringsliv och andra experter, och jag räknar med att vi får anledning att tala vidare, säger Kristina Persson.

 

Få de senaste automationsnyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev här!

 

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer