Opinion

”Framtiden för Ny Teknik startar nu”

Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson. Grafik: Jonas Askergren Foto: Jörgen Appelgren
Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson. Grafik: Jonas Askergren Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Ny Teknik Premium är en innehållssatsning. Den ska skapa mer utrymme för journalistik som gör skillnad och ses som värdefull av många, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Det är dags att skriva ett nytt kapitel i Ny Tekniks historia. Vi är på väg in i en ny spännande era. Vi är stolta över vårt förflutna som härstammar från 1871 då Teknisk Tidskrift grundades av Wilhelm Hofstedt.

Vår affärsmodell har varit att ta betalt för att dela ut tidningen varje vecka till er prenumeranter och samtidigt låta annonsörer betala för att nå ut med kommersiella budskap till en stor men exklusiv skara av ingenjörer, forskare, experter, entreprenörer och teknikintresserade. Vårt innehåll på nätet har varit gratis för alla besökare sedan starten i mitten av 90-talet. (Ny Teknik var givetvis en av pionjärerna med onlinepublicering.)

I dag lanserar vi Ny Teknik Premium. Det är vår nya digitala tjänst med inbyggd betalvägg. Det innebär att en del av innehållet på nyteknik.se inte längre är gratis att läsa. Vi går helt enkelt i samma fotspår som många andra mediehus och börjar ta betalt för vårt innehåll oavsett var det publiceras.

Det finns flera skäl till att vi gör den här lanseringen. Vår bas är oberoende journalistik med ett unikt innehåll och lojala läsare. Många av er tillhör en exklusiv skara av forskare, ingenjörer och tekniker som på olika sätt försöker göra världen lite bättre. Samtidigt ser vi en stadig intresseökning för vårt innehåll – allt fler blir teknikintresserade. Ibland för att de måste för att hänga med, men oftast för att våra bevakningsområden berör en allt större publik. En publik som söker sig till Ny Teknik för att lära, för att förstå hur den tekniska utvecklingen påverkar deras vardag.

Ny Teknik Premium är en innehållssatsning. Den ska skapa mer utrymme för journalistik som gör skillnad och en journalistik som ses som värdefull av många. Som ni säkert vet är vi inne i ett tydligt trendbrott där den oberoende journalistiken och berättandet får en allt viktigare roll igen. Jag är även övertygad om att Ny Teknik och våra bevakningsområden är viktiga för förståelsen av hur teknikutvecklingen påverkar oss på ett sätt som vi kanske aldrig varit med om tidigare.

Vi har redan sett bevis på att allt fler söker sig till Ny Teknik för att ta del av vårt innehåll. Under de senaste nio månaderna har läsningen i våra digitala kanaler ökat kraftigt. Vi ser även att vårt innehåll skapar ett överlägset engagemang (kommentarer, delningar och likes) i sociala medier jämfört med våra konkurrenter.

Det är tydligt att många av er vet saker som de flesta andra inte vet. Det är en tillgång som vi ska fortsätta att vårda och utveckla. Många läsare kommer till oss för våra artiklar, men en stor del kommer även för att läsa kommentarerna som andra skriver. Det är väldigt positivt att vi har läsare som engagerar sig och delar med sig av sina insikter.

För dig som får den här tidningen i brevlådan ingår premiumtjänsten i ditt abonnemang. Det enda som krävs är att du går in på nyteknik.se och aktiverar ditt konto, eller klickar dig vidare via den länk i ett mejl som du fått från oss. Det är en enkel procedur som ger dig tillgång till allt vårt innehåll online, läs mer om hur du gör här.

Vi förändrar samtidigt utgivningen av papperstidningen till varannan vecka. Veckan tidningen inte kommer får du ett exklusivt nyhetsbrev på mejl med innehåll som bara kan läsas av prenumeranter. I premiumtjänsten ingår även vår nya app för läsning av tidningen direkt i mobilen, paddan eller datorn.

Det här är bara början på utvecklingen av vår premiumtjänst. Vi vill att Ny Teknik ska vara ett redaktionellt kunskapscenter. Under våren lanserar vi Ny Teknik Insights och Ny Teknik Academy. Två premiumtjänster med möjlighet till fördjupning och mer kunskap inom utvalda områden. Ny Teknik Insights är en databas med fördjupande redaktionella och kommersiella ämneskompendier.

Ny Teknik Premium är vårt sätt att skapa mer värde för dig som prenumerant. Från och med nu får du mycket mer än en papperstidning i brevlådan. Jag hoppas att du aktiverar ditt digitala konto redan i dag och följer med oss på vår gemensamma resa. Utvecklingen har bara börjat!