Förvirring när värmeljus lämnas till återvinning

2015-11-10 15:00  

Efter sex månader med nya regler råder viss förvirring om vad man ska göra när värmeljusen brunnit ut.I förpackningsåtervinningen är de i alla fall inte välkomna.

Miljömedvetna värmeljus-älskare pillar loss den lilla metallbiten som håller fast veken i aluminiumkoppen när ljuset har brunnit ut. Annars kan aluminiumet inte tas till vara. Fram till i våras skulle värmeljuset sedan lämnas i förpackningsåtervinningen. Men i april förtydligade EU sitt direktiv för producentansvar: värmeljus likställs med gravljus och är inte en förpackning längre.

Nu ansvarar i stället kommunerna för att samla in gamla värmeljus.

– En del kommuner har varit aktiva med information, och i de flesta fall har de valt att ta emot kopparna i den allmänna metallåtervinningen på återvinningscentralerna. Men andra kommuner har varit mindre aktiva, så informationen har tyvärr inte nått fullt ut ännu, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Hur många som lämnar utbrunna värmeljus till återvinningscentralen, eller sopstationen i folkmun, är oklart. Annica Dahlberg tror att en del fortfarande hamnar i FTI:s behållare. Då blir aluminiumet återvunnet precis som förr. Men värmeljusproducenterna betalar inte någon avgift till FTI för att täcka kostnaden, så förpackningstillverkarna tvingas ta notan.

– Kostnaden hamnar på kaviartuber och andra förpackningar, och till syvende och sist är det konsumenterna som får betala, säger Annica Dahlberg.

För miljön är det sämsta alternativet fortfarande att slänga kopparna i soppåsen. Det innebär ett stort slöseri eftersom återvunnen aluminium kräver mycket mindre energi än nytillverkad.

Veken ska bort

Vekeshållaren ska petas bort eftersom den är av järn och koppen är av aluminium. I återvinningen fastnar järnet på magneter, och om vekeshållaren sitter fast i stearinet så följer även aluminiumkoppen med. När järnet smälts ner så brinner aluminiumet upp och man förlorar möjligheten att återvinna den.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer