Försvaret: DAB stör ut vår miljardinvestering

2015-04-21 23:00  

De svenska DAB-radiofrekvenserna krockar med de frekvenser som Nato använder för militär kommunikation.

Sveriges ökade samarbete med försvarsalliansen Nato påverkas av den planerade utbyggnaden av digital radio, den så kallade DAB-radion.

Sverige har nämligen en internationellt sett unik tilldelning av frekvenser för landets digitalradiosändningar. De får använda spannet 174–240 Mhz, men når inte upp till den högre delen i skalan än så länge.

Men när sändningarna är utbyggda och FM-radion släcks 2022 är tanken att samtliga frekvenser ska nyttjas. Därmed kommer DAB-frekvenserna att krocka med de frekvenser som Nato använder för sitt militära samband, nämligen 225–240 MHz.

– Vi kommer få störningar i kommunikationen mellan exempelvis Jas Gripen-plan och stridsflygplan från Nato-länder när de flyger inom svenskt territorium, säger örlogskaptenen Per Nordlöf, på Försvarsmaktens högkvarter.

Försvarsmakten har därför skickat ett skarpt formulerat remissvar till kulturdepartementet, som bereder en aktuell utredning om digitalradions framtid.

Sverige har flera nya samarbetsavtal med Nato. För att klara kommunikationen med Nato-stridskrafterna har Försvarsmakten köpt och installerat två nya skyddade radiokommunikationssystem – Have Quick II och Saturn – för 3 miljarder kronor.

– Have Quick II är installerat på de svenska stridsflygplanen, och Saturn på marinens fartyg, men det finns också hos en del landbaserade trupper, säger Per Nordlöf.

Men Nato-frekvenserna kan inte användas här i Sverige, eftersom frekvensområdet är reserverat för DAB.

Det svenska frekvensbeslutet ställer också till det när Nato-plan ska delta i övningar i Sverige.

– De måste då programmera om sin kommunikationsutrustning, vilket innebär tre månaders planering i förväg, för att kunna kommunicera med oss under övningarna.

Likaså blir det problem när svensk jakt ska samarbeta med plan från Nato-länder och exempelvis övervaka ryska stridsflygplan som flyger över Östersjön.

– Det blir ett icke-kommunicerande med det här avancerade systemet. I stället får besättningarna prata via vanlig radio eller andra system, konstaterar Per Nordlöf.

Försvarsmakten begär nu att DAB-utbyggnaden – om den blir av – begränsas till 230 MHz.

Omstridd radio

DAB, eller Digital Audio Broadcasting, är en av fyra världsstandarder som används för att sända digitalradio. Sveriges Radio började med försök 1995.

Övergången från analog radio till digital radio har under lång tid varit under utredning i Sverige.

KTH-docenten Nina Wormbs ledde den senaste utredningen, Digitalradiosamordningen, som nu ligger på regeringens bord.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer