Första kontoret med 1 000 sensorer

2015-06-18 11:32  
Niclas Sahlgren och Lars Ramfelt från Yanzi med en av de tusen sensorerna på Tyréns kontor.

Många snackar om Internet of Things, IoT. Men vad har man egentligen för nytta av tusen sensorer på kontoret? Det ska Tyréns testa i ett samarbete med svenska Yanzi och Intel.

På konsultföretaget Tyréns kontor i Stockholm håller 300 sensorer koll på rörelser, medan 200 sensorer mäter temperatur och luftfuktighet. I 500 stickkontakter sitter enheter, som kan användas för att slå av och på strömmen, för att registrera när prylar används och för att mäta energiförbrukningen.

Här pågår ett stort pilottest tillsammans med Kistaföretaget Yanzi som utvecklar teknik för att bygga nätverk med uppkopplade prylar, det som ofta kallas IoT, Internet of Things. Även Intel deltar i projektet.

- Väldigt spännande. Vi bedömer att det här ligger i absolut framkant globalt sätt, säger Johan Falk, som leder Intels IoT Ignition Lab i Kista.

Vad informationen från alla sensorerna ska användas till är inte bestämt än. Men projektdeltagarna har många idéer på nya molntjänster för att följa och styra fastigheten. Här är några exempel:

  • Om man upptäcker att konferensrum eller skrivbord oftast står tomma så skulle man kunna minska kontorsytan.
  • Värme och ventilation kan regleras för att ge ett bättre klimat för personalen och för att spara energi.
  • Om det visar sig att alla mikrovågsugnar används vid lunchtid behövs det kanske fler ugnar.

I framtiden skulle man kunna lägga till ytterligare sensorer som mäter när saker behöver fyllas på eller tömmas. En app kan då meddela när kaffemaskinen behöver nya bönor, toaletten nya papperservetter och när papperskorgen är full. Allt för att sköta lokalerna så effektivt som möjligt.

Det finns gott om sensorer på marknaden och många företag som satsar på Internet of things. Enligt Yanzi är deras teknik unik för att den krypterade kommunikationen är så säker och för att den är så enkel och billig att installera. Sensorerna i Tyréns fastighet kom på plats med hjälp av cirka tio KTH-studenter.

- De hade aldrig sett tekniken tidigare men klarade ändå uppgiften på mindre än fyra timmar, säger Niclas Sahlgren, marknadsansvarig på Yanzi.

Ingen sensor var konfigurerad i förväg. Studenterna använde en app och skannade av en qr-kod på varje enhet. På så vis kopplades sensorns serienummer till en specifik plats, så att exempelvis en rörelsesensor knöts till ett bord. Sedan skötte programvaran automatiskt installation och konfiguration och säkerhetsinställningar så att varje enhet fick en egen krypteringsnyckel. De drygt tusen enheterna kommunicerar trådlöst med 20 accesspunkter via internetprotokollet ipv6. Accesspunkter är i sin tur anslutna till en gateway i källaren.

Varje enhet kostar mellan 300 och 500 kronor. Tillsammans med accesspunkter och servrar blir totalkostnaden runt en halv miljon kronor.

Yanzi

Ort: Kista

Grundades: 2009

Antal anställda: 15

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer