Digitalisering

Första fullfärgs-skärmen med kvantprickar

Högupplöst och energisnål skärm. Foto: Samsung
Högupplöst och energisnål skärm. Foto: Samsung

Skarp och energisnål. Samsung har visat upp den första stora fullfärgs-skärmen med kvantprickar.

Publicerad

Kvantprickar kan ge extremt högupplösta och energisnåla skärmar. Åtminstone i teorin. Men i praktiken har det varit svårt att tillverka stora skärmar utan att bildkvaliteten försämras. Nu har forskare på Samsung presenterat en lösning på problemet i en vetenskaplig artikel i Nature.

Kvantprickarna är nanometersmå halvledande kristaller som avger ljus när de stimuleras av en elektrisk ström. Storleken på pricken bestämmer ljusets färg. I tidigare skärmar brukar pixlar skapas genom att kvantprickar sprayas på en yta med en bläckstråleliknande teknik. Nackdelen är att prickarna då måste ingå i ett lösningsmedel, som påverkar skärmens bildkvalitet.

Samsungforskarna präglar istället underlaget med en stämpel i form av en mönstrad kiselskiva. Den doppas först i kvantpricksmaterialet och sedan på ett glas eller plastsubstrat för att skapa röda, gröna och blå pixlar som styrs av en matris tunnfilmstransistorer.

- Det tog oss tre år att få detaljerna rätt, exempelvis att anpassa hastigheten och trycket av stämpeln, säger forskaren Byoung Lyong Choi i ett uttalande.

Resultatet beskrivs av forskarna som den första stora fullfärgs-skärmen av kvantprickar. Den rektangulära skärmen mäter fyra tum på diagonalen. 

På sikt skulle stämplingstekniken även kunna användas för att tillverka lysdioder och solceller.