Försök ta chefens jobb!

2009-08-25 23:00  
Gunilla Ahrén, karriärrådgivare.

Chefen underpresterar, åker på dyra resor och är över huvud taget inte mycket till ledare. Extra dåligt eftersom vår organisation är inriktad på värdefrågor, tycker signaturen "Moraltant". Du kan mycket väl ersätta din chef, anser Gunilla Ahrén.

Fråga:Jag sitter i ledningen för en medlemsägd och medlemsstyrd organisation med starka värderingar. Vår chef är bra vad gäller kommunikation externt. Tyvärr är han inte lika bra när det handlar om att leva efter de värderingar han och vi officiellt står för, när det gäller vårt interna arbete.

Han arbetar ofta hemma, och jag har inte riktigt klart för mig vad han presterar då. När han är på tjänsteresa väljer han dyra hotell och har egendomliga kostnader. När det uppstår problem internt försvinner han när det är dags att fatta beslut. Själv sitter jag fast med en person (som chefen har anställt) som alltid är frånvarande av olika personliga skäl. När jag ställer krav på honom får han stöd av chefen, vilket leder till att jag gör både hans och mitt jobb.

Vi är besjälade av vissa frågor. Detta får organisationen att prestera bra resultat, trots de problem jag beskriver.

Men jag är trött på rådande låt-gå-mentalitet. Behöver få stöd att ställa krav på min ständigt frånvarande medarbetare, och är trött på att se att medlemspengar slösas bort på utlandsresor. Det är inga fantasibelopp, men moraliskt stötande, enligt min mening.

Jag har talat med vår chef om detta tidigare. Problemet är att om jag är för tydlig, tror jag att jag riskerar mitt jobb, som jag både tycker om och vill fortsätta ha. Samtidigt har jag svårt att se mellan fingrarna med de här avarterna.

Till saken hör att vi har en otydlig organisation, inriktad på våra värdefrågor och med ledning i annat land. Har svårt att se att jag kan ta upp problemet där. Har du någon idé om hur jag kan lösa detta moraliska dilemma?

"Moraltant"

Svar: Du beskriver en svår situation. Här är några frågor att fundera över:

*?Varför vill du arbeta på just den här arbetsplatsen? Även om du är besjälad av organisationens arbetsinriktning, bör det finnas andra ställen där du bättre kan få utlopp för din starka energi och kompetens.

*?Är du i själva?verket intresserad av att ta din chefs post? Vilka möjligheter ser du i sådana fall att lyckas med det?

*?Du bör inte vara den enda som ser det här mönstret. Vilka andra med makt och inflytande kan tycka som du? Var sitter makten? Vilka av dem känner du? Vilka kan du lära känna direkt eller indirekt? Börja kartlägga organisationen utifrån det synsättet. Ställ försiktiga frågor när ni träffas utomlands eller när de besöker Sverige.

*?Hur är din egen roll och ställning i organisationen? Vilket stöd har du av övriga chefer? Vilket stöd har du av dina kolleger och medarbetare? Det är svårt att ensam gå på chefen. Du behöver uppbackning och stöd, internt och på högre håll i organisationen för att lyckas. Om du vill ha chefens jobb och anser att du är rätt person för det - börja agera.

Gå inte för fort fram, försök bedöma hur väl du kan lyckas.

Ta matchen, eller sök dig till ett annat ställe som bättre stämmer med din energi och dina värderingar.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer