Digitalisering

Forskarbråket: "Anklagelserna är absurda"

Aggressiva personer spelar i högre utsträckning brutala spel. Foto: Colourbox
Aggressiva personer spelar i högre utsträckning brutala spel. Foto: Colourbox

Medierådet ger svar på tal i forskarbråket om hur våldsamma datorspel påverkar ungas hjärnor. "De verkar inte ha läst rapporten särskilt väl".

Publicerad Uppdaterad

I gårdagens DN debatt riktade tre forskare vid Karolinska Insitutet massiv kritik mot Statens Medieråds rapport. Bland annat ansåg KI-forskarna att rådet bortsett från viktig forskning och ansåg i sin tur att brutala datorspel visst föder aggressivt beteende hos unga användare.

På DN.se säger Ulf Dalquist, som är en av författarna bakom rapporten, att han inte förstår kritiken.

– Naturligtvis tycker vi att de har fullständigt fel. De verkar inte ha läst rapporten särskilt väl och påstår saker som vi aldrig har skrivit. Vår rapport handlar om huruvida man blir våldsam av spel, den handlar inte om man tänker aggressiva tankar eller om hur olika delar av hjärnan aktiveras, säger han till Dagens Nyheter.

Ulf Dalquist tycker att anklagelsen om att Medierådet skulle vara partiska i sin bedömning är "fullständigt absurda". Han pekar dessutom på konkreta fel i kritiken:

– De hävdar att vi påstår att det inte finns något samband mellan våldsamt beteende och datorspel, men det står på flera ställen i rapporten att det kan finnas ett samband. Sedan är frågan om våldsamma personer söker sig till datorspel eller om man blir en våldsam person av att spela. Vår slutsats är att det inte finns några bevis för att man blir våldsam av att spela datorspel, men vi utesluter inte att det kan ligga något i det, säger han till DN.se.

Läs DN-debattinlägget i sin helhet 

Läs Medierådets rapport här