Företagen väljer Windows 10 i höst

2016-01-27 05:00  

En tredjedel har redan uppgraderat till Windows 10, visar en undersökning som Ny Teknik har gjort. Det handlar främst om privatpersoner. Den stora utrullningsvågen på företagen kommer i höst.

Ny Tekniks ”Månadens fråga” i december–januari har gett ett stort gensvar. Nästan 5 000 personer har svarat på frågan ”Kommer ni att uppgradera till Windows 10?” och nära 1 500 har skrivit personliga kommentarer.

Resultatet visar en i huvudsak positiv inställning. Nära en tredjedel säger att de har uppgraderat till Windows 10 – som började rullas ut från Microsoft efter sommaren.

– De siffrorna stämmer bra med våra undersökningar. Norden tillhör de snabbaste att uppgradera till Windows 10, säger Klas Hammar, affärsområdeschef för Windows på Microsoft.

Några kommentarer lyder:

• ”Bästa som hänt sedan w95!”

• ”Klar förbättring i stabilitet och användarvänlighet jämfört med Win 8. I klass med XP.”

• ”Hela företaget, ca 25 pers, har bytt datorer och uppgraderat os. Än så länge fungerar det finfint...”

Just nu pågår det pilottester på en mängd företag och myndigheter. De flesta bedömare tror att skarpa uppgraderingar sker efter sommaren, även om Microsoft själva tror att det sker redan nu i vår.

– Inga av våra större kunder har gått ut på bred front än. Men alla, och jag menar verkligen alla, är på väg, säger Erik Brügge, vd på konsultföretaget Enfo Zipper.

– Jag bedömer att det slår igenom först på de mindre bolagen. Till hösten ser vi de första stora spelarna.

Ett exempel är Kemikalieinspektionen, som planerar att rulla ut Windows 10 till alla användare efter sommaren. Först ska myndigheten utreda hur det fungerar att flytta till molnet och börja använda Office 365 i stället för lokalt installerat Office.

– Vi ser många fördelar med en bättre säkerhet. Framför allt upplevs det som ett snabbt och bra operativsystem, säger Peter Lindén, it-chef på Kemikalieinspektionen.

Bland de många kommentarerna till Ny Tekniks undersökning märks oro för Microsofts datainsamlande och problem med en del tjänster, som att logga in på Skatteverket och Handelsbanken med bank-id.

– Jag hade själv de här problemen privat, men efter uppgraderingar fungerar det. Vi har inte fått in några stora felanmälningar, säger Skatteverkets CIO Jan Zetterdahl.

Han ansvarar för uppgraderingen från Windows 7 till Windows 10 på både Skatteverket och Kronofogden – 14 000 enheter. Den stora utrullningen sker under oktober–december.

Så svarade läsarna

  • Ny Tekniks undersökning har gått ut via mejl, funnits på nyteknik.se och på Ny Tekniks Facebooksida. De svarande är en blandning av privat- och företagsanvändare. Enkäten har genomförts under december och januari. Totalt har 4 565 som använder Windows svarat på frågan: Kommer ni uppgradera till Windows 10?

Svaren:

Redan gjort 28%

Under våren 10%

Vi avvaktar 45%

Kommer inte uppgradera 17%

 

  • Windows 10 släpptes den 29 juli förra året i 190 länder och är efterföljaren till Windows 8.1. En stor uppgradering kom i november.

Månadens fråga

Månadens fråga ställs till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundra tusen beslutsfattare, chefer och företagare i konsultbolaget Reaktions databaser.

Frågan har även ställts på nyteknik.se och på vår Facebooksida.

Mer om: Windows 10

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer