”Föraren måste kunna lita på bilen”

2015-11-03 05:00  

Det måste vara glasklart vem som kör, menar Volvos expert. Släpper föraren ratten helt måste bilen klara alla tänkbara situationer som kan uppstå.

Om två år inleder Volvo Personvagnar tester med självkörande bilar som ska köras av vanliga människor i Göteborg. Till dess måste Volvos utvecklare förbereda bilen på alla tänkbara situationer.

– Jag lyssnar på trafikradion varje morgon och hör om tappade hjul och avgassystem som ligger på E6:an. Allt detta måste bilen kunna hantera, säger Erik Coelingh, teknisk specialist på Volvo Personvagnar.

Det måste alltid vara uppenbart vilken roll föraren har. Och när bilen styrs helt automatiskt ska föraren kunna koppla av och lita på bilen.

– Jag tror inte på en lösning där föraren ska vara beredd att ingripa kanske en gång under tio timmar. I stället kräver vi en hand på ratten med viss frekvens, som i nya XC90, så att föraren förstår sin roll och är beredd om något händer.

Helt självkörande bilar är enligt Erik Coelingh ”ett enormt språng in i framtiden”. I utvecklingen tar Volvo tar hjälp av lärdomar från flyget.

– Vi har beteendevetare som särskilt studerat hur flyget hanterar situationer när autopiloten tror att piloten styr, men piloten tror att det är autopiloten, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Så tar Volvo över ratten

Det måste också finnas extra system som kan rycka in om det blir fel i datorsystemet, en kabel går av eller en sensor slutar att fungera.

Erik Coelingh kom till Volvo år 2000 och började redan då med att jobba med system för automatisk inbromsning.

Han är inte förvånad över att antalet patentansökningar accelererar på området.

– Det råder en stenhård konkurrens inom bilindustrin och självkörande bilar är något som alla jobbar med.

Ökningen från och med 2006 tror han delvis beror på den amerikanska försvarsforskningsmyndigheten Darpas tävlingar för autonoma fordon.

– Då vaknade Silicon Valley, säger Erik Coelingh.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer