FN: Saringas användes i Syrien

2013-09-16 15:16  

FN:s rapport om gasattacken i Damaskus i augusti läggs fram i dag. FN-inspektörerna har funnit att sarin brukades i attacken, skriver Reuters som åberopar ett foto av en sida i rapporten.

Chefen för FN-inspektörerna, svensken Åke Sellström, kom till New York i går och träffade generalsekreterare Ban Ki-Moon. I eftermiddag presenterar Ban inspektörernas rapport om kemvapnen i Syrien.

FN-kommissionen utreder 14 attacker där kemvapen eller kemiska substanser misstänks ha använts, berättade kommissionens ordförande Paulo Pinheiro vid en presskonferens.

Syrien har bjudit in en av kommissionens medlemmar, Carla Del Ponte, att besöka landet som privatperson, sade han också enligt Reuters. Men kommissionen vill göra ett formellt besök där även Pinheiro deltar.

Inspektörerna får inte peka ut någon bakom attacken den 21 augusti då mer än tusen människor dog. Men diplomater i säkerhetsrådet säger att det finns klara bevis och att den som läser rapporten kan gissa vem som låg bakom.

Att inspektörernas rapport klart slår fast att det var kemvapen som användes vid angreppet i Ghouta i Damaskus utkanter har Ban redan talat om.

I dag samlas säkerhetsrådet för överläggningar. Inspektörernas rapport kommer att ha betydelse för alla försök att få rådet att enas om en resolution som stödjer den amerikansk-ryska överenskommelsen.

Den ryske utrikesministern har gjort klart att Ryssland inte kommer att släppa igenom en resolution som tillåter våld om Syriens president Bashar al-Assad inte följer uppgörelsen. Väst insisterar på konsekvenser om avtalet bryts. Men enligt diplomater kommer nedrustningsöverenskommelsen mellan USA och Ryssland i mycket att styra rådets diskussioner.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att USA, Storbritannien, Frankrike och Ryssland är överens om att Syrien drabbas av "konsekvenser" om landet inte uppfyller kraven i en förmodad FN-resolution. Utspelet görs på en presskonferens tillsammans med Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius och den brittiske kollegan William Hague.

Enligt Frankrike ska ett internationellt möte om läget i Syrien hållas i New York nästa vecka.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer