Flera testar jordskepp i Sverige

2015-08-28 05:00  
Det modifierade jordskeppet i Mobodarne byggs med hjälp av volontärer. Här är en bild från det tidiga arbetet med däckväggarna. Foto: Ralf Palmpers

I Sverige pågår byggen av flera jordskepp och ett par stycken börjar bli klara. Många har dock valt att modifiera husen jämfört med modellerna som byggs i New Mexico.

Upphovsmannen till jordskeppen, Michael Reynolds, är övertygad om att husen även kan fungera i Sverige med vissa kompletteringar.

Han föreslår att de byggs med extra isolering, en uppvärmningskälla och ett extra växthus för att ytterligare minska värmeförlusterna genom fönstren.

– Jag skulle inte sätta in gas utan en liten vedkamin. Och jag skulle förvänta mig att få ner energinotan med 85 procent, säger han.

Andra är mer tveksamma till om jordskeppen fungerar i Sverige. Ralf och Sonja Palmpers, till exempel, har valt att avvika ganska mycket från det ursprungliga konceptet i sitt bygge i Mobodarne, väster om Söderhamn.

De tror inte att däckväggarna räcker för att lagra värme i det svenska klimatet och kommer därför att förse huset med vedpanna och solpaneler som värmer vatten till golvvärmeslingor.

– När vi räknade på möjligheterna att lagra värme i väggarna var det inte så fördelaktigt som vi först hade trott, säger Ralf Palmpers.

Huset ska inte heller fungera som bostad utan som växthus och möteslokal.

– Vi har funderat kring risken för emissioner från däcken och det känns inte riktigt tillräckligt utforskat för att vi ska använda konceptet som bostad, säger Ralf Palmpers.

En annan skeptiker är Marcus Lewitzki. Han lockades inledningsvis av jordskeppstanken, men övergav den efter tre års efterforskningar, framför allt på grund av den begränsade möjligheten att lagra värme i byggnadens väggar.

– Huset kommer inte att kunna värmas upp enbart med solens hjälp utan behöver kompletteras med någon form av förbränning. Då är det inte fördelaktigt att ha tokmycket termisk massa, du kommer att få elda länge för att få upp temperaturen, säger han.

Han förespråkar fortfarande hållbart byggande av självförsörjande hus, men har landat i att en konstruktion av trä och halmbalar täckta med lera är det bästa alternativet i Sverige.

I Hällekil i Värmland bygger Emma och Magnus Petersén ett jordskepp som de räknar med att kunna flytta in i till hösten.

De kommer att förse huset med en vedkamin för uppvärmning och en komposttoalett, eftersom kommunen inte godkände jordskeppens ursprungliga avloppssystem.

– Om man inte testar byggmetoden får man inte veta om den fungerar här. Men vi tror att det kan gå, säger Emma Petersén. n

”Behöver modifieras för kalla klimat”

Den engelske energikonsulten Mischa Hewitt har tillsammans med journalisten Kevin Telfer gått igenom erfarenheterna från jordskepp i Europa och presenterat resultaten i boken Earthships in Europe.

De har sett flera exempel på att byggnaderna har problem med värmeförluster och bristande lufttäthet.

– Jordskepp fungerar väl i torra klimat men behöver modifieras i kallare klimat, säger Mischa Hewitt.

I Sverige behöver husen en uppvärmningskälla, bättre isolering och lufttäthet samt ett ventilationssystem med värmeåtervinning, anser Hewitt. Men han ser ändå en framtid för dem i Europa.

– De är en positiv kraft som sporrar människor att agera. De är också väldigt karismatiska byggnader. Även om vi kanske inte kommer att bygga tusentals av dem så behöver folk praktiska exempel, säger Mischa Hewitt.

Linda Nohrstedt

Mer om: Återvinning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer