Fler datorbrott ska utredas

2015-09-28 05:00  
”Om man ser tillbaka i tiden har it inte varit något prioriterat område för svensk polis”, säger Tuve Johansson, chef för polisens nya it-brottscentrum. Den situationen vill han nu ändra på, bland annat med utbildningsinsatser redan på polisens grundutbildning. Foto: Jörgen Appelgren

Samtidigt som it-brotten blir fler är förtroendet lågt för polisens förmåga att utreda brotten. Polisens it-brottsboss Tuve Johansson ska ändra på situationen med hjälp av det nya it-brottscentrumet.

Den 1 oktober ska polisens it-brottscentrum officiellt vara i gång.

Men verksamheten har redan startat och chefen Tuve Johansson har stora förhoppningar för vad den nya organisationen ska kunna åstadkomma för att stärka svensk polis möjligheter att lösa it-relaterad brottslighet.

– Om man ser tillbaka i tiden har it inte varit något prioriterat område för svensk polis. I samband med omorganisationen nu har man fokuserat på de brottsområden som är eskalerande i samhället och it-brott är ett sådant område, säger Tuve Johansson.

Från start ska 45 poliser och civilanställda jobba med it-brott centralt, men om två år är tanken att det ska vara dubbelt så många. På ytterligare fem års sikt hoppas Tuve Johansson ha ungefär 400 anställda experter på it-brottscentrumet alternativt att kompetensen stärkts ute i de enskilda polisdistrikten.

Precis som det europeiska it-brottscentrumet EC3, som stått modell för verksamheten, så är tanken att det svenska centret ska står för kunskapsstöd åt polisen inom landet och för internationella kontakter och utredningar. I uppdraget ingår också att utreda barnpornografibrott som ofta är it-relaterade och större brott mot kritisk infrastruktur.

– Om det är en allvarlig händelse där man slår ut ett flygledartorn eller sjukhus är det stor chans att det hamnar hos oss. Är det däremot ett vanligt olaga intrång som sker hela tiden, då ska det utredas ute i regionerna, säger Tuve Johansson.

En viktig uppgift är att skapa strategier och manualer som poliser ute i landet kan använda. Dessutom att sprida it-kunskap till olika delar av organisationen.

– Den som sitter i en reception ska förstå vad en människa gör anmälan på om det är ett nätbrott. Där får allmänheten i dag ofta inte det bemötande den förtjänar. Här krävs utbildningsinsatser redan på den polisiära grundutbildningen, säger Tuve Johansson.

Det är också vanligt att brott avskrivs i onödan.

– Ofta lägger man ner ärenden, för man vet inte att man kan gå vidare med till exempel en ip-spårning eller genom att plocka ut mer information ur en dator, säger Tuve Johansson.

Bristen på kunskap i organisationen betyder också att förtroendet för polisen är lågt när det gäller it-brott. Det gäller inte bara för mängdbrott som drabbar enskilda utan också för allvarliga intrång mot viktig samhällsinfrastruktur. När Telias nät sänktes av en hackerattack i vintras valde operatören att inte polisanmäla.

– Jag förstår myndigheter och företag som inte gjort någon polisanmälan, för de har nog känt att det här kommer ändå inte att leda någonstans. I och med att svensk polis inte haft den här kunskapen så har inte förtroendet funnits, säger Tuve Johansson.

Med den nya organisationen ska förtroendet nu byggas upp.

– Ett it-brottscentrum gör att vi får kapacitet att hålla på med stora utredningar, så jag tror att vi framöver kommer att kunna väcka åtal mot större intrång som sker mot myndigheter och företag inte bara upp till målvaktsnivå, utan hela vägen upp i pyramiden. Det är rätt ovanligt att vi drivit sådana utredningar i Sverige hittills.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Tuff konkurrens om experter för polisen

  • De kommande åren planerar polisen att anställa ett stort antal nya personer i sitt nya it-brottscentrum, många av dem it-säkerhetsexperter.
  • Att hitta rätt personer kommer att bli en utmaning för den nya organisationen eftersom polisen i de flesta fall inte klarar att matcha privata it-säkerhetsföretag när det gäller lönenivån.
  • Tuve Johansson hoppas i stället att arbetsuppgifterna i sig ska kännas viktiga nog för att locka rätt kompetens.

Jonas Ryberg

Mer om: IT-brott

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer