Fiberbolaget: Omöjligt utan stöd

2015-11-19 05:00  
Foto: Hasse Holmberg / TT

Fibernätsbolaget IP Only ansöker om att få ta del av en femtedel av de nya statliga bredbandsmiljarderna. Men bolaget vill bara ha stöd när kunderna bor för glest.

I det tidigare Landsbygdsprogrammet som varade under 2007–2013 var det mestadels lokala föreningar som ansökte om bidrag för att rulla ut fiber.

Men nu när man kan söka nytt stöd under den nya programperioden 2014–2020 har det, enligt Ny Tekniks källor, blivit vanligare att bredbandsoperatörer söker stöd. En av dem är IP Only, som ägs av riskkapitalbolaget EQT.

IP Only har hittills ansökt om sammanlagt en femtedel av det statliga samlade beloppet på 3,25 miljarder kronor.

– Vi söker 669 miljoner stödkronor för ett 60-tal projekt, säger Jörgen Svanlind, som är ansvarig för nyetableringar på IP Only.

De samlade investeringskostnaderna för dessa projekt uppgår nästan till det dubbla, till över en miljard kronor. Beloppet är en del av de 15 miljarder som bolaget tidigare sagt sig ha för avsikt att satsa på att gräva ned fiber i Sverige under de fem närmaste åren.

IP Only arbetar efter en enkel utbyggnadsmodell tillsammans med dotterbolaget Bynet, som rullar ut fiber till abonnenterna och erbjuder förbindelser på upp till 1 gigabit/s.

– Vi gör en noggrann förstudie för att bedöma vilka områden vi kan gå in i utan bidrag. Sedan kan vi sikta in oss på de områden som är allra tuffast och nyttja bidragen där, säger Jörgen Svanlind, som menar att det är rätt av myndigheterna att vara restriktiva.

Varför går det inte att bygga med lönsamhet överallt?

– Vi har ju fortfarande en hel del väldigt avlägsna områden i Sverige. Det kan vara så glest befolkat att det är omöjligt att få ihop kalkylen. Antalet fibermeter blir helt enkelt för stort om man inte kan samordna med annan utbyggnad och få till en helhetsplanering, säger han.

När det gäller bredband via mobilnäten 3g och 4g på landsbygden menar han att fiber är överlägset i fråga om överföringshastighet. Näten kompletterar varandra.

– När vi rullar ut fiber bygger vi också ut till mobiloperatörernas master för att de ska kunna åstadkomma bättre täckning, säger Jörgen Svanlind.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer