Fem teknikfrågor för USAs nya president

2012-11-06 13:29  

Valkampen har handlat om ekonomin och jobben. Men USAs nya president har också flera viktiga teknikfrågor att ta tag i. Ny Teknik listar fem av dem.

I dag tisdag väljer USA ny president. Oavsett segrare så landar flera heta teknikfrågor på bordet i ovala rummet. Under valdebatten har de lyst med sin frånvaro, men de har stor betydelse för om USA ska behålla sin ledande roll inom vetenskap och teknik.

Forskningsanslagen

Det skenande budgetunderskottet tvingar presidenten att hålla hårt i statens pengar. I forskarsamhället finns en ökande oro för det kommer att leda till minskande anslag. Hur mycket pengar USA kan satsa på forskning inom fusion har till exempel redan ifrågasatts.

Nätneutralitet

Hur den statliga regleringen av nättjänster ska se ut är en het politisk fråga. Förespråkarna menar att lagstiftning behövs för att operatörerna inte ska tillåtas att prioritera vissa tjänster i nätet och stänga andra ute. Motståndarna menar å sin sida att internet inte ska regleras utan fungera som en vanlig marknadsplats.

Frekvenstillgång

Den snabba ökningen av olika mobila tjänster gör det trångt i etern. Telekombranschen vill snabbt ha tillgång till fler frekvenser och kastar lystna blickar både mot teve-bolagens och statens spektrumtillgångar. Hur kriget om frekvenser ska lösas är en fråga för regeringen och den ansvariga myndigheten FCC, som företagen anser agerar på tok för långsamt.

Piratkopiering

Lagförslagen SOPA (Stop Online Piracy Act) och PIPA (Protect IP Act) ledde till uppror bland internetbolag och fick till slut kastas i papperskorgen. Men Hollywood har inte gett upp utan fortsätter att kämpa för hårdare tag mot piratkopiering.

Invandringsregler

Teknikföretagen i Silicon valley har frikostigare invandringsregler högst på sin önskelista. Istället för att slängas ut ur landet efter att ha tagit examen på ett amerikanskt universitet borde högutbildade från andra länder enklare få visum för att stanna och jobba i USA. Risken är annars att de tar med sina kunskaper och börjar konkurrera med amerikanska företag menar teknikindustrin.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om att de båda kandidaterna har skilda uppfattningar om stöd till förnybar energi.

Mer om var presidentkandidaterna står i olika teknikfrågor hittar du till exempel genom den här sammanställningen av nyhetssajten Cnet.

Mer om forskning och valet finns att läsa på tidskriften Science nyhetssajt liksom hos Nature .

Följ valet på nätet

Tekniksajten Gigaom har sammanställt en länklista över hur man kan följa presidentvalet på nätet.

Några exempel:

Twitter genom #election2012

Flera nyhetskanaler finns på Ustream

På Youtube finns bland annat ABC News bevakning

Gruppen "Video the Vote" dokumenterar valproblem

Marie Alpman

Mer om: Presidentval

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer