Fem svenska företag i världstoppen på miljö

2013-07-09 08:07  

Miljöorganisationen Sustainia har listat världens etthundra mest miljöinnovativa företag. Fem svenska bolag finns med på listan.

Kravet för att platsa på listan är att tekniken är utvecklad, testad och färdig att använda, innebär ett miljövänligt alternativ och är ekonomiskt hållbar. Företagens tekniska lösningar ska också gå att använda i större skala och bidra till att förbättra livskvalitet i bredare mening.

Fem svenska företag finns bland de 100 från hela världen som har valts ut, av från början 1 000 nominerade.

Ett av dem är Solelia, som utvecklar elbilsgarage med solcellsladdning. Sedan förra året har företaget i olika samarbeten fått fyra elbilsgarage på plats, och de närmaste månaderna är ytterligare fem planerade.

– Det betyder mycket för oss att komma med på den här listan eftersom den är internationell. Vi kommer att börja sälja utomlands i år, till Norge, och den här listan får uppmärksamhet i Europa och i övriga världen, säger Caroline Johansson, vd Solelia Greentech.

Hittills finns Solelias laddstationer i Stockholm, Uppsala, Eskilstuna och i Örebro.

– Vi märker ett väldigt ökat intresse för vad man laddar bilen med, säger hon.

Sustainia startade 2011 i Danmark och har sin grund i den danska tankesmedjan Monday Morning, som arbetar med hållbarhetsfrågor. Sustainia beskrivs som en plattform, där organisationer och företag samverkar för bidra till miljölösningar inom bland annat teknik.

Listan presenteras för andra året i rad. De andra svenska företagen som är med är Heliospectra, Climatewell, Parans Solar Lighting och Absolicon.

Ett av de 100 företagen utses i höst som vinnare av Sustainia Award, och organisationen har vaskat fram en högprofilerad jury.

Ordförande är Kaliforniens tidigare guvernör Arnold Schwarzenegger. Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland, Rajendra K Pachauri (ordförande för FN:s klimatpanel IPCC) och EU-kommissionär Connie Hedegaard är också med i juryn.

Schwarzeneggers svenska favoriter

  • Solelia. Solcellsdrivna laddstationer för elbilar. Startade 2011 i Stockholm.
  • Heliospectra. Belysning med olikafärgade lysdiodsystem som specialanpassas efter olika typer av odlingar i växthus för att främja tillväxt. Startade 2005 i Göteborg.
  • Climatewell. Utvecklar bland annat system för luftkonditionering där solenergi tas tillvara och omvandlar det till kyla och värme. Startade i Stockholm 1989.
  • Parans Solar Lighting. Inomhusbelysning med solljus. Startade 2002 i Göteborg.
  • Absolicon. Utvecklar solfångare som genererar både  el och värme. Startade  i Härnösand 2007.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt